IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

До 2030 г. 90 000 души на борсата заради електричките

Най-засегнати ще са служителите на Volkswagen, прогнозират учени от Щутгарт

До 2030 г. 90 000 души на борсата заради електричките

До 2030 година около 90 000 души в Европа могат да загубят работата си поради увеличеното производство на електрически превозни средства. Според Института за промишлено инженерство в Щутгарт, най-засегнати от това ще са служителите на Volkswagen, съобщава германският "Ханделсблат".

Част от работниците ще бъдат съкратени заради опростеното производство. Както се знае, електрическият двигател се състои от много по-малък брой части от дизеловия например. Във Volkswagen в този процес са включени 29 000 души, 11 000 от които, според прогнозите на учените, ще се озоват на трудовата борса.

Пре3 2016 г. германският автомобилен концерн подписа "Пакт за бъдещето", който предвижда намаляване броя на служителите (те постепенно биват изпращани в пенсия - бел. ред.) и въвеждането на електрически технологии. Документът предвижда уволнение на 23 000 служители в Германия до края на 2020 г. Вместо тях на нови позиции трябва да бъдат назначени 9000 души. Така излиза, че без работа ще останат 14 000 работници.

Електричка

На първо място голямото съкращение ще засегне служителите в завода на концерна в Залцгитер, където ще произвеждат батерии за електрическите превозни средства. Първоначално предприятието ще работи в тестов режим, но след известно време ще бъде пуснат пълният му капацитет. Заводът ще похарчи един милион евро за преоборудване на мощностите.

Възможно е и други европейски автомобилни производители да по-стъпят по същия начин. Увеличеното производство на електромобили ще удари и по други компании, като Bosch например, в която 50 000 души са ангажирани в производството на компоненти за дизелови двигатели. Някои от тези служители обаче ще бъдат уволнени в близкото десетилетие.

0 от 500
 • #9
  4 rate up comment 0 rate down comment
  АЗ РОБОТЪТ ( преди 1 година )
  ... но кой ще купува (харчи) после, когато хората са на улицата без работа. И от тук много лесно се влиза в едни теории на конспирацията за намаляване на човешката популация, буквално без ограничение на използваните методи и средства ...
 • #8
  2 rate up comment 0 rate down comment
  АЗ РОБОТЪТ ( преди 1 година )
  Освен че не плащат данъци, роботите не осъществяват потребление на стоки и услуги (естествнено изключвам консумативите им за поддръжка). Сиреч колкото повече роботи толкова повече клона на който седи бизнеса изтънява! А и не само бизнеса, а най-вече държавите като цяло! Има идея фирмите да плащат данъци заради роботите, но пак не може да се компесира липсата на потребление на стоки и услуги. Човечеството е достатъчно напреднало за да създаде роботи заместващи много от човешката работна ръка ...
 • #7
  4 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Те и поканените от танте Меркел "лекари, инженери и студенти" не плащат данъци! За сметка на това обаче живеят на аванта и на гърба на всички, които работят и плащат данъци. Поне роботите не искат ядене и не се множат, като зайци и после да правят атентати под звучните възгласи алах акбар!
 • #6
  5 rate up comment 4 rate down comment
  Макарон ( преди 1 година )
  Ех, какво зло са електричките... Значи и комбайните,тракторите са зло, публичният транспорт е зло, фабриките са зло, машините са зло, а бе всичко е зло! До първия другар - кой е виновен на масата, че революция да правят, някакви си хора ще дойдат да ми казват на мен какво да правя с частния си бизнес ли? Като имат претенции да правят те бизнес и да си го правят по тяхното разбиране, айде стига глупости. Някой няма работа, за това аз ще си променям производството, че е по-неефектвиен, ама иска х
 • #5
  11 rate up comment 1 rate down comment
  АЗ РОБОТЪТ ( преди 1 година )
  Има един основен проблем: роботите не плащат данъци!!!
 • #4
  9 rate up comment 2 rate down comment
  shvaben ( преди 1 година )
  Ясно защо досега бавеха развитието на електричките с всички възможни средства, а предполагам че ще ги саботират и за в бъдеще. Надеждите за екологично и чисто бъдеще за съжаление са в китайците. Само да не ги саботират и тях, както стана с HUAWEI.
 • #3
  7 rate up comment 2 rate down comment
  mancho ( преди 1 година )
  до: анонимен #1: Дано, дано, ама надали... ще има катаклизми според мен...
 • #2
  6 rate up comment 4 rate down comment
  Хлип хлип ( преди 1 година )
  Бай Бай германия!
 • #1
  15 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  за съжаление то не е само от електричките... всяко производство на каквото и да е се автоматизира все повече и повече, което води до освобождаване на работници.. Има две опции - 1. пренасочват се тези хора към други сфери и нужди от работна ръка; 2. Събира се критична маса безработни и следва революция. Дано не е второто.