IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автопилотът на Tesla е виновен за 4-а смъртносна катастрофа

Последният инцидент със загинал е от началото на март с Model 3

Автопилотът на Tesla е виновен за 4-а смъртносна катастрофа

Националният комитет за безопасност на превозите в САЩ (NHTSB) завърши разследване на катастрофа с Tesla Model 3, при която водачът е загинал. Инцидентът се е случил на 1 март във Флорида, но едва сега се съобщават подробности за него.

Следователите са стигнали до извода, че в момента на аварията електромобилът е бил с включен автопилот. Катастрофата става на магистрала в близост до град Делрей Бийч (Флорида) при пресичането на второкласен път. Когато Tesla-ата приближава кръстовището, в него навлиза камион с голямо ремарке. Товарната машина намалява скоростта и блокира движението по магистралата, но електромобилът, в който се намира Джереми Бенер, не спира и не намалява скоростта, а директно се блъска в прицепа на камиона.

Водачът загива на място, а следователите от NHTSB установяват, че той е включил системата за автопилот 10 секунди преди сблъсъка. Две секунди по-късно Бенер маха ръцете си от волана, като в този момент колата му се движи със 110 км/ч. В резултат на сблъсъка Model 3 е с буквално отрязан покрив, като се движи още половин километър, преди да спре.

Tesla crash

Инцидентът е подобен на друга катастрофа във Флорида с участието на автомобил на Tesla през 2016 г. Тогава Model S, движещ се на автопилот се блъсна в камион, който завива на кръстовище. Нито автопилотът, нито шофьорът не виждат бялата част от товарната машина и електромобилът дори не намалява скоростта си.

Така, до момента установените катастрофи с модели на Tesla, при които автопилотът не е успял да реагира и водачът на електромобила е загинал са 4. От компанията продължават да твърдят, че системата им работи и отговорността за случващото се е изцяло на шофьорите, които трябва във всеки един момент да бъдат готови да поемат управлението.

Снимки: Tesla

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    естествен подбор... дарвинова теория на практика.
  • #5
    7 rate up comment 2 rate down comment
    TSLA ( преди 4 години )
    На света има над милиард пушачи. Ако може да спретнем по една статия за всеки от тях, че не спазва предупреждението "Пушенето води до необратими последствия и смърт" и така всеки ден. Вследствие на което от тях умират пак към 4 души, но на минута..
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    111 ( преди 4 години )
    Виновен е този който не внимава, казано е че трябва ръцете да са на волана и да си в готовност да поемеш управлението. От там нататък сам си носиш кръста.
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До #1 ( преди 4 години )
    Явно, че не е спал - бърникал е да нагласи автопилота вместо да гледа пътя. По интересното е, как така автопилота не е видял цял камион, а го рекламират като по-бдителен от който и да е шофьор и как така след като са отнесли половината кола автопилотът още половин км си е викал "кво пък тоя таван и шофьора и без тва не ми трябваха"... и това не е първи случай в който автопилота на Тесла специално регистрира опасност, но не предприема абсолютно никакви мерки. Тесла очевидно са убийци на пътя!
  • #2
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Тези автопилоти претъпяват вниманието на водача, ако изобщо може да се каже, че е водач в случая. Реакциите се забавят и разчиташ колата да реагира адекватно, но електрониката явно не е достигнала това равнище, че да и се доверяваме на 100%. Интересното, че на колата ми адаптивният круиз контрол и следене на лентата си бачка доста адекватно и никога не ме е подвеждал, а е съвсем проста система сравнена с автопилотите последно поколение. Все пак кракът ми винаги е на *** с готовност за спиране
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    А водачът на Теслата пак ли е спал? Как така няма да видиш цял камион? *** работа!