IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още един рекорд за Бътън и Civic Type R (ВИДЕО)

Бившият шампион във Формула 1 се справи с легендарното трасе в Батърст

Още един рекорд за Бътън и Civic Type R (ВИДЕО)

Световният шампион във Формула 1 за 2009 Дженсън Бътън записа нов рекорд на легендарното трасе „Маунт Панорама” в Батърст, Австралия, този път зад волана на Honda Civic Type R. Британецът, който е пилот на Honda в японския Super GT шампионат счупи рекорда за сериен автомобил с предно предаване.
„Маунт Панорама” е най-известната австралийска писта, дълга е 6,213 км, има 23 завоя и се смята за едно от най-трудните трасета в света.

Дженсън Бътън Маунт Панорама Батърст

Дженсън постигна 2.35,207 минути в рекордната си обиколка, а това е втори рекорд за него в Батърст – той е притежател и най-бързата неофициална обиколка на пистата – 1.48,8 минути, постигната с болида от Формула 1 McLaren MP4-23 през 2011 година.

„С всякаква кола Батърст е страхотно преживяване – обясни Бътън. – Мисля, че постигнахме добър резултат за кола с предно предаване. Освен това беше доста горещо, ако беше по-хладно, щяхме да сме по-бързи. Но смятам, че успях да реализирам пълния потенциал на колата.”

За сравнение – рекордът на трасето в най-популярния австралийски шампионат Суперкарс е на настоящия шампион Скот Маклоклън, който през 2017 година във финалната част на квалификацията постигна 2.03,831 минути със своя Ford Falcon с 5-литров V8 двигател.

Рекордът на Бътън е част от проекта Type R Challenge, в рамките на които пилоти на Honda атакуват рекорди на някои от най-известните писти в света със серийни коли.

Миналата година Бътън подобри рекорда и на „Хунгароринг”, а другите постижения от проекта включват рекордни обиколки на Тиаго Монтейро на „Ещорил”, на Мат Нийл на „Силвърстоун”, на Бертран Багет на „Спа” и на Естебан Герери на „Маникур”.
 

0 от 500