IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как бронираните Mercedes-и стигнаха до Северна Корея?

Въпреки санкциите третият Ким се вози на луксозни лимузини

Как бронираните Mercedes-и стигнаха до Северна Корея?

Комунистическите диктатори от десетилетия насам имат слабост към лимузините на Mercedes, задължително с дълга база и бронирано купе. Ким Чен Ун не е изключение от този тренд, но проблемът при него е, че Daimler и Mercedes нямат обяснение как диктаторът и режимът му са се сдобили с бронираните возила при условие, че Северна Корея е подложена на санкции от ООН и няма право да купува луксозни стоки, сред които попадат и тези коли.

Третият Ким използва такива лимузини на важните срещи, в които участва в последните години, включително с президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин.

На гарата във Владивосток, където Ким пристигна с бронирания си влак, го очакваха две бронирани лимузини: Mercedes Maybach S600 Pullman Guard и Mercedes Maybach S62.

„Нямаме никаква представа как тези автомобили са стигнали до Северна Корея – заяви говорителят на Daimler Силке Мокерт на въпрос на AP за колите. – За Daimler, износът на автомобили винаги съответства на законите, това е основен принцип на нашата дейност.”

От Daimler отричат за доставката на колите и Северна Корея не е сред клиентите на компанията.

„Нашата компания няма бизнес връзки със Северна Корея от над 15 години и ние стриктно спазваме санкциите и ембаргото, наложени на страната – допълни Мокерт. – За да избегнем продажби на Северна Корея, ние следим строго износа си. Но нямаме контрол върху търговията с употребявани коли, тя не е наша отговорност.”

Както обикновено става, при заобикалянето на санкциите на ООН, важна роля най-често имат Китай и Русия. Много луксозни стоки, включително и автомобили първо се купуват в една от тези две страни с пари, идващи от Северна Корея, след което заминават за Пхенян. И тази формула работи успешно години наред – от алкохол и дрехи до бронирани лимузини.

0 от 500