IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новите коли са длъжни да имат дрегер за алкохол, реши ЕС

Нови 30 функции влизат в базовото оборудване на новите коли от 2022 година

Новите коли са длъжни да имат дрегер за алкохол, реши ЕС

Автомобилните производители няма да могат да спестяват от системи за помощ на водача, а клиентите съответно ще плащат повече при покупка на нов автомобил от 2022 г. Това става факт, че като Европарламентът задължи всички производители, продаващи коли в ЕС, да ги оборудват с 30 системи и функции.

Сред тях са имобилайзер, който проверява дали водачът е употребил алкохол, както и датчик, следящ за състоянието на човека зад волана. Освен това, всички нови автомобили на територията на ЕС трябва да имат адаптивен круиз-контрол, камери за заден ход, датчици за паркиране и регистратор за инциденти - нещо подобно на черната кутия в самолетите.

Новите правила ще бъдат задължителни и за производителите на товарни автомобили. Те ще трябва да бъдат оборудвани със система за помощ при завиване и система за откриване на препятствие в слепите зони. Също така на дизайнерите се забранява поставянето на елементи, ограничаващи видимостта, а производителите трябва да оборудват превозните средства с датчици, отчитащи налягането в гумите.

По данни на Европейската комисия, през 2018 г. по пътищата на Европа са загинали около 25 100 души. Затова властите в Брюксел поискаха в автомобилите да бъдат постави нови технологии и системи. Те би трябвало да спасят 25 000 души от смърт и 140 000 от сериозни травми до 2038 г.

0 от 500
  • #8
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    работейки със софтуер - повярвайте - не искате колата да решава сама кога да запали и кога не.. освен ако не искате в неподходящо време да висите някъде насред нищото през нощта докато вали и бързате за някъде...
  • #7
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Човечеството ще е много по-щастливо без автомобили, с велосипеди и обществен транспорт. Както и без хора-шофьори. Тъкмо комплексарите няма да има как да се демонстрират.
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    То вече в някои държави си е лукс да имаш кола, просто защото излиза много скъпо да плащаш данъци, такси и какво ли още не. Дания е едня от тези държави.
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Jezza ( преди 4 години )
    В допълнение, бих казал, че алтернативата на това да притежаваш автомобил ще бъде споделянето на такъв. Кокото и да ни е тъжно и да не искаме да го приемем, в тази посока вървят нещата.
  • #4
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Не се притеснпвайте, това е само началото.ООН готви пълна забрана на личните автомобили. Но няма да е директна забрана от днес за утре а бавън и фълъг систематичен процес чрез който постепенно до 2030г. ще откажат хората да купуват автомобили чрез регулации и данъци.Притежанието на личен автомобил ще стане превилегия и лукс достъпен само за най богатите.
  • #3
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    джендъристите съвсем откачиха... тотален disconnect с реалността
  • #2
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Младен ( преди 4 години )
    Супер тъпотии са това.
  • #1
    12 rate up comment 0 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    От всичко изброено по-горе, само датчика за алкохол е наистина нужен.Твърдо съм на мнение, че за алкохол ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да има ефективна присъда, а ако е рецидив, освен панделата, присъдата да е съпроводена и с конфискация на автомобила.