fallback

Audi показа градския автомобил на бъдещето

Концептът Ai:me представлява безпилотен електромобил, които няма да може да се купува

Една от първите премиери на автосалона в Шанхай е на Audi, откъдето показаха своето виждане за транспорта на бъдещето. Концептът Ai:me представлява олицетворение на глобалната идея, според която роботизираното управление напълно ще промени уличната среда в големите мегаполиси.

Целта на подобни превозни средства е да изпратят личния автомобил в историята, като той ще бъде бъде заменен от нещо средно между такси и кола под наем. Който се нуждае от транспорт, ще може да си го поръча от приложение на смартфона в точно определено време и на определно място.

След като завърши пътуването, безпилотният автомобил сам ще се оттегля, за да чака нов клиенти. Основната мисия на тази концепция е да предостави на човека жизнено пространство, като превърне автомобила в дом или офис, докато той се придвижва от точка А до точка Б.

В случая, теорията на Audi е насочена към премиум-клиентите, за които са важни статута, комфорта и индивидуалните предочитания. Затова при поръчване на Ai: me от смартфона системата ще договаря цвета, оборудването, интериора и всичко подобно. Клиентът ще може да си поръча музиката, която харесва или дори филм, който би искал да гледа, докато пътува.

При направата на машината дизайнерите са се ръководили от идеята, че тя ще разполага с автопилот от 4-о ниво, тоест шофьорът ще се намесва само в краен случай - при сложни условия, в които липсва неоходимата инфраструктура. Затова и интериорът няма нищо общо с познатите автомобили, а прилича повече на стая за почивка. В нея приборният панел се появява само при необходимост, като пространството се променя в зависимост от желанието на пътника.-

Концептуалният модел разполата с виртуална реалност, 3D-очила, OLED-екрани, магнити за закрепване на различни вещи и мощен интерент. Всичко е направено, за да се чувства комфортно возещия се в колата, като той може да управлява системите с поглед или с гласа си. Машината ще разпознава настроението на човека, като ще се грижи той да не е под стрес, регулирайки прозрачността на стъклата, нивото на шума и качеството на въздуха.

Безпилотникът е предназначен само за движение в града и затова ще може да се движи със скорост от 20 до 70 км/ч. Батерията под пода ще има капацитет с 65 кВт/ч ще осигурява достатъчен пробег с едно зареждане. Самият автомобил е изграден около батерията, като дължината му е 4300 мм, а широчината - 1900 мм, а височината - 1520 мм. Разстоянието между двет оси е 2770 мм.

В ходовата част на Audi Ai:me са поставени адаптивни амортисьори и други компоненти от серийни модели на германската марка. Електромоторът с мощност 170 к.с. задвижва задната ос, а каросерията представлява комбинация от високоякостна стомана, алуминий и пластмаса.

И тъй като пасажерът на тази машина ще се превръща във водач само в изключителни случаи, тя не се нужда от традиционните светлини. Те са заменени от сензори, радари и камери. Самите фарове са превърнати в средство за комуникация, като проектират на стените или на пътя сигнали за пешеходците и другите превозни средства.

Снимки: Autocar

fallback
  • #3
    анонимен ( преди 5 години )
    И кои премиум-клиенти ще си поръчат тая дървена каруца?
  • #2
    анонимен ( преди 5 години )
    много дървен отвътре ... имам предвид че има дървени елементи.
  • #1
    анонимен ( преди 5 години )
    Дизел? Дизел!!!
fallback
Последни