IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

GM се отказва от електрическите пикапи на Rivian

Компанията обаче няма проблем с набирането на финансиране

GM се отказва от електрическите пикапи на Rivian

General Motors няма да купува дял в производителя на електрически пикапи Rivian, съобщиха източници от двете компании, които преговаряха за тази инвестиция миналата седмица. Очакваше, че GM ще инвестира в Rivian, за да получи достъп до платформата за електрически пикапи на компанията, в която Amazon вече инвестира 700 милиона долара.

Предполага се обаче, че сега в GM ще разработват самостоятелно своя платформа за електрически пикапи и SUV модели.

Преговорите между GM и Rivian се смятаха за ситуация, в която ще спечелят всички – GM можеше да спести сериозно количество пари с достъпа до технологиите на Rivian, а новата компанията трябваше да се възползва от производствения опит на гиганта и да използва огромната му мрежа от доставчици и подизпълнители.

Причината за провала на преговорите все още не е ясна, но първите коментари от Rivian бяха, че това няма да е фатално, тъй като стартъпа получи сериозно финансиране от частни инвеститори, водени от Amazon.

Rivian планира да лансира електрическия пикап R1T в края на следващата година, а компанията вече потвърди, че планира да продава платформата му тип „скейтборд” и на други компании. Другият вариант за достъп до разработките на Rivian ще е чрез инвестиция в компанията – по модел, който обсъждаха GM и Rivian.

Основното предимство на модулната платформа на Rivian е възможността тя да се използва при различни по големина пикапи и SUV модели, включително и пълноразмерните возила за американския пазар, които носят най-големи печалби на компаниите.

Rivian тества платформата с каросерия на Ford F-150, като това породи слухове, че Ford може да измести GM и да стане акционер в Rivian. Другите най-сериозни претенденти са Volkswagen и FCA, въпреки че нито една от трите компании досега не е заявила официално интерес към стартъпа и технологиите, използвани при R1T.

0 от 500