IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Над 50 компании искат патентите на Toyota

Японците ще доставят компоненти за хибридни системи на други марки

Над 50 компании искат патентите на Toyota

Toyota отчита сериозен интерес към хибридните технологии, които автомобилният гигант обяви, че ще сподели с други компании. Според шефа на подразделението за електромобили на Toyota, над 50 компании са поискали достъп до патентите, за които японците обявиха, ще ги споделят безплатно, като става въпрос за ценни патенти за електромоторите и електронните блокове, които управляват работата им на борда на електромобили и хибриди.

Шефовете на Toyota планират и разширяване на партньорството с различни компании при производството на компоненти за хибриди и електромобили, за да може разходите да спаднат наполовина, като тази политика ще засегне производството в САЩ, Китай и Япония.

„Искаме да доставяме компоненти за хибридни системи на компании, които искат да ги използват”, допълни изпълнителният вицепрезидент на Toyota Шигеки Тераши пред агенция Reuters.

Според него, доставянето на компоненти за хибридни системи за други компании ще увеличи производството на електромотори и контролни блокове за тях.

Миналата седмица Toyota обяви, че ще осигури безплатен достъп до почти 24 000 свои патента за технологии, предназначени за електрифицирани автомобили.

Тераши потвърди, че в Toyota очакват скок в търсенето на електромобили в световен мащаб, тъй като ограниченията на вредните емисии стават все по-сериозни, а съвместната работа с японците ще спести много разходи на другите компании по отношение на разходите за развитие на технологиите за хибриди и електромобили.

До 2030 година продажбите на електрифицирани автомобили на Toyota трябва да достигнат 5,5 милиона, обяви Тераши, като сега тези продажби за 1,6 милиона на година. Вицепрезидентът на Toyota обаче очаква тази цел от 5,5 милиона продажби на година да бъде достигната още през 2025 година.

0 от 500