IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уникална находка подлуди феновете на BMW

M1 от 1979 г. постави рекорд за скорост на газ, продават го на търг

Уникална находка подлуди феновете на BMW

Ексклузивно копие на BMW M1, създадено, за да направи рекорд за скорост, ще бъде изложена от аукционната къща Coys на търговете, които ще се проведат на 13 април на изложението Techno Classica в германския град Есен.

BMW M1

Този необикновен автомобил преживява големи моменти на слава и забрава. В продължение на много години се смята за изгубен, но въпреки всичко оцеля и сега очаква новия си собственик, който да вдъхне нов живот в суперавтомобила.

BMW M1

Автомобилът е направен през 1979 г. Две години по-късно той е придобит от австрийския автомобилен журналист и състезател Харалд Ертъл. По това време той завършва спортната си кариера, тъй като колите, с които участва в състезанията, не му позволяват да покаже добри резултати. През 70-те години късметът му се усмихва повече. Така например, през 1978 г. Ертъл става шампион на немската серия Deutsche Rennsport Meisterschaft зад волана на BMW 320i Turbo Group 5-spec, подготвен от отбора Schnitzer Motorsport.

BMW M1

Ертъл възнамерява да реализира своите знания и спортен опит в областта на тунинга, за да внедри състезателни технологии в автомобили за обикновени пътища. Придобитото BMW M1 е част от плана му. Благодарение подкрепата на концерна BP и на звезден списък от съпътстващи брандове, той планира да оборудва автомобила с газова уредба за работа с втечнен природен газ и да постави нов рекорд за скорост, надхвърлящ 300 км/ч. По това време газът се разглежда като доста перспективно гориво за автомобилите.

BMW M1

Резултатът от проекта е рекордният опит, който се провежда на 17 октомври 1981 г. В процеса на подготовка за рекорда, колата е значително модернизирана както външно, така и в техническо отношение. По-специално, под капака се появява по-ефективна турбина на компанията KKK. По време на състезанието автомобилът постига скорост от 301.4 км/ч, поставяйки нов световен рекорд за превозно средства на втечнен газ.

BMW M1

Пред Харалд се разкриват невероятни перспективи. Съдбата обаче си наумява друго - в навечерието на Коледа той загива на 33-годишна възраст в самолетна катастрофа. Съпругата му Вера и синът им Себастиан оцеляват при инцидента. След като не успяват да измислят нищо по-добро, те дават автомобила за съхранение на британския Midland Motor Museum.

BMW M1

След като се оказва обаче, че от музея започват мистериозно да изчезват автомобили, семейството си взима колата и я заключва в гараж, където остава дълго време без никаква поддръжка. Вдовицата и синът на Харалд не могат да си позволят скъпото възстановяване на автомобила. Дълго време за съдбата на това BMW M1 не се знае нищо и експертите си мислят, че то е безвъзвратно изгубено.

Снимки: Coys

0 от 500