fallback

Какво не е наред при Tesla?

Продажбите падат въпреки излизането на по-евтиния Model 3

През първите няколко месеца на 2019 г. има много предупредителни знаци, че в Tesla не всичко е наред. Пионерът в електрическите автомобили направи много промени в цените и започна да приема поръчки за чаканата дълго време версия на Model 3, струваща 35 000 долара. Всички това трябваше да доведе до увеличаване на продажбите, но се случи точно обратното.

В средата на миналата седмица Tesla съобщи за спад в производството и продажбите за първото тримесечие на година. Изглежда, че търсенето на Model 3 не отговаря на високите очаквания, докато продажбата на скъпите Model S и Model X се намират в процес на свободно падане.

Търсенето на Model 3 не впечатлява

През първото тримесечие Tesla е произвела 62 960 бройки от Model 3, като е доставила 50 900 на клиентите си. И двете числа представляват голямо увеличение на годишна база. За първите 3 месеца на 2018 г. компанията е произвела малко под 10 000 бройки, като е доставила 8180 от тях. Ако обаче вземем последното тримесечие на миналата година, ще видим, че Tesla е произвела 61 394 бройки от Model 3, като е доставила 63 150.

Спадът в доставките се дължи най-вече на факта, че компанията насочи голяма част от доставките си към Европа и Китай, а не към САЩ. Ключовият момент за Tesla трябва да бъде именно откриването на новия завод в Китай, който ще позволи съществено намаляване на цените на този особено важен за всички производители пазар.

Изчисленията на InsideEVs показват, че през първото тримесечие на 2019 г. Tesla е доставила 22 425 бройки от Model 3 в Шатите, което е лош знак за компанията. Тя вече обяви, че е получила 30 000 поръчки за най-достъпния си модел само от САЩ, но и че планира да произведе близо 100 000 бройки от този електромобил в завода си във Фриймонт през следващите 3 месеца.

Model S и Model X държат компанията на повърхността

Въпреки огромната шумотевица около Model 3 през последните месеци, именно далеч по-скъпите Model S и Model X носят по-голямата част от приходите на компанията. Брутната печалба се е увеличила с 30% през втората половина на 2018 г., като половината от нея се осигурява от тези два електромобила. А те представляват едва 1/3 от общите продажби на марката.

При тях обаче също се забелязва спад през първото тримесечие, което не е добра новина за Tesla. За този период са продадени 12 100 бройки от Model S и Model X, което е огромно намаление в сравнение с предишното тримесечие - 27 550 единици. Резултатът за първите 3 месеца на 2018 г. също е много по-висок - 21 800.

fallback
  • #4
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Кой чака? До под 3 седмици сведоха доставките ама няма на кого да доставят. Уж боже капацитет за 100 хил има, алиниите останаха празни ;)
  • #3
    .. ( преди 5 години )
    Само им падат продажбите, никой не ги иска, пред фалит са и т.н.А ако искаш да си купиш Тесла, чакаш като за Москвич, с години.Излиза, че не могат да смогнат с производството, желаещите са много.Сами си правете изводите.
  • #2
    FF ( преди 5 години )
    Ми кво да му е наред на един политическо надут балон изпълняващ конюктурна поръчка...а именно съсипване на европейското автомобилостроене,извличане да двойна полза от това и внедряване на масова схема за следене и контрол на раята.
  • #1
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    *** кажете и за печалбата през първото тримесечие, нИ сЪ стИснявайтИ ;)
fallback
Последни