IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat тества алтернативно гориво

Освен бензин, A20 включва метанол и биоетанол

Fiat тества алтернативно гориво

Концернът FCA и най-голямата петролна компанията на Италия - Eni, приключиха тестовете на 5 автомобила Fiat 500, които използват нов вид гориво - А20. То представлява смес от бензин, метанол (15%) и биоетанол (15%), като тези пропорции осигуряват по-ниски вредни емисии.

Целта на тестовете е да се разбере, как автомобилите ще понесат новото гориво. За целта петте автомобила са били пуснати в мрежата за споделено ползване (каршеринг) Eni Enjoy в Милано, като за 13 месеца са взимани под наем над 9000 пъти и са изминали над 50 000 км.

Fiat 500

Авторите на експеримента посочват, че машините са оборудвани с 1,2-литров бензинов двигател с мощност 69 к.с., който не е имал никакви проблеми с новия вид гориво. Според новия стандарт на измерване на вредните емисии WLTP, колите с А20 изхвърлят с 3% по-малко СО2 отколкото със стандартен бензин. При това новото гориво може да се използва от повечето бензинови автомобили, произведени след 2001 г.

В момента партньорите н проекта работят над подобряване на състава А20, като увеличават количеството компоненти, добивани от възобновяеми източници. Според тях, именно подобни гориво са най-ефективният начин за намаляване на парниковите газове.

Снимки: FCA

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Скрунджо ( преди 4 години )
    Тия пък - 21-ви век е, хората правят автономни коли на ток с нулеви емисии, а те още се мъчат да пестят 1% с техните трошки ... Отивам да сипя поредни 50 литра нафта на дизелака по тоя повод!
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Да де, всички те тея евтини марки - Шкода, Дачия, Фиат, ФВ - все проблеми. Двигателите гаснат, окачването трака. Мамата си трака.
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До Анонимен ( преди 4 години )
    То това е Фиат, той може да изгасне и с най-качествения бензин.
  • #1
    1 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    "А20 изхвърлят с 3% по-малко СО2" - май много шум за нищо.. освен това не разбрах провеждат си тестове с ново гориво с хорица които не са знаели? Ами ако се случи с двигателя нещо (например загасне) при преминаване на кръстовище и стане катастрофа и загинат хора? Упс! не знаехме че това ново гориво прави така... Разбира се възможно е и да са споменали на потребителите на този "каршеринг" че са тестови плъхчета... но се съмнявам.