IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как автомобилните технологии ни правят по-глупави

Ръчната скоростна кутия увеличава вниманието, посочват американски учени

Как автомобилните технологии ни правят по-глупави

"Днес вкарвах на заден колата на жена си в гаража и в един миг разбрах, че не гледам в огледалата за обратно виждане, а очаквах сигнала на парктроника. Проблемът е, че старата кола на жена ми не е оборудвана с такъв и е безполезно да се чака звуков сигнал от него".

В социалните мрежи и в автомобилните форуми може да намерите много истории от този вид, в които хората се оплакват от това как се пристрастяват към новите автомобилни технологии и губят бдителността си по пътя. Статистиката също отчита тази тенденция: от 2008 г. насам броят на автомобилите по пътищата, оборудвани с парктроник и камери за обратно виждане, се е удвоил. Но броят на инцидентите при маневри на заден ход е намалял едва с 8%. Защо тогава толкова полезни технологии не помагат автомобилите да станат по-безопасни?

парктроник

Оказва се, че проблемът е в човешката психика - в склонността да спрем да контролираме това, което вече се контролира от нещо друго. Казано по-просто - като разполагаме с различни спомагателни системи в колата, започваме да разчитаме на тях, преставаме сами да контролираме процес и "изключваме мозъка си". В резултат на това всеки пети шофьор, "пристрастен" към някои автомобилни асистенти, поне веднъж попада в инцидент заради тях.

Човешките същества безусловно повярваха на всички тези технологии. И като следствие, това, което трябваше да предотврати разсейването, ни направи по-невнимателни. Само си спомнете колко инцидента се случиха през последната година с автомобили с автопилот. Разследването на причините за тези инциденти показа, че всички те са станали поради срив в неконтролируемия от човека автопилот.

автопилот

Човешкият мозък е невероятен! Той филтрира външна или ненужна информация. По време на нормалния процес на шофиране той е в състояние на активиране, следейки внимателно ситуацията на пътя. Но веднага след като се включи някакво устройството, способно да направи нещо за нас, ние изхвърляме от главата си мислите за риска и оставяме живота си в ръцете на технологията. Изглежда, че в този случай, изобретените технологии се обръщат срещу нас, като не увеличават сигурността, а напротив - лишават ни от предпазливост.

Според група учени от Американския университет във Вирджиния обаче, тези проблеми могат да бъдат решени просто - с монтирането в автомобилите само с ръчна скоростна кутия. Те доказаха този факт емпирично при хора с така наречения Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ).

Симптомите при този синдром са трудност с концентрацията и възприемането на информация, импулсивност, прибързаност, хиперактивност и намаляването на интелигентността. Тестовете доказаха, че дори хора, страдащи от СДВХ, показват значително по-добра концентрация на внимание в пътната обстановка, когато шофират автомобил с ръчна скоростна кутия.

ръчни скорости

Автомобил с лост за превключване на скоростите и с педал на съединителя изисква от човек да използва всичките си четири крайника и в пълна степен да "задейства" мозъка си. По този начин се запазва концентрацията на вниманието, намалява се разсейването и възможността за използване на различни джаджи при управлението на автомобила.

За съжаление, днес производството и продажбите на автомобили, оборудвани с ръчни трансмисии, непрекъснато намаляват. Някои автомобилни компании, като Audi например, пък обявиха, че напълно ще спрат производството им през следващите години.

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До #3 ( преди 5 години )
    Някои електромобили имат 2 механични предавки с цел поддържане на електродвигателя в по-оптимален диапазон от обороти, и имат и предпазен съединител с цел избягване на авария при претоварване.Знам, че нямаше това предвид, но случайно съществуват подобни електромобили. :)
  • #3
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Тъкмо щях да кажа "глупости", но като прочетох статията, се уверих, че наистина се е напълнило с ***, които пишат подобни статии.Ще чакам електромобил с ръчни скорости и съединител.
  • #2
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Даааа това проучване дава оттговор и на един друг въпрос "защо мъжете са по-добри шафьори" и то е защото си имаме джойстик.
  • #1
    10 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    какво излиза - руснаците са знаели от преди че няма нужда да се напрягат за екстри - най-добре е без тях. Както е ладата например - почти не променена от 1973та насам.