IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Формула 1 загуби един от шефовете си

Чарли Уайтинг почина от белодробна емболия в Мелбърн

Формула 1 загуби един от шефовете си

Три дни преди началото на новия сезон във Формула 1 световният шампионат остана без своя директор на състезанията – на 66 години в Мелбърн почина Чарли Уайтинг, човекът, когото тв зрителите виждаха да дава старта на всяка една надпревара от над 20 години насам. ФИА потвърди смъртта на Уайтинг, а причината е белодробна емболия.

Уайтинг зае поста директор на състезанията във Формула 1 през 1997 година, като отговаряше и за подобряване на безопасността. Точно той беше движещата сила в налагането на системата Halo за началото на миналия сезон.

Уайтинг влиза във Формула 1 през 1977 година като механик в Hesketh, след това се мести в Brabham, където стига до главен механик и има важна роля за спечелването на двете титли на Нелсон Пикет с тима през 1981 и 1983 година. Уайтинг остава в тима до 1988, когато Бърни Екълстоун го продава и след това преминава във ФИА.

Президентът на ФИА Жан Тод нарече Уайтинг „страхотен директор на състезанията, централна фигура във Формула 1, верен приятел и харизматичен посланик на спорта”.

От ФИА все още не са съобщили кой ще поеме функциите на Уайтинг този уикенд, както и в хода на предстоящия сезон, който започва с Гран при на Австралия в неделя.

0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Един от пуделите на Бърни си е отишъл от този свят.
  • #1
    6 rate up comment 2 rate down comment
    деди Бърни ( преди 5 години )
    Брабам печели титлите с измама. Призна си дъртия Бърни скоро, когато вече всичко е минало. И Ален *** коментира, че всички са знаели, но такива били времената. Нередовно гориво са ползвали.