IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Формула 1 дава 1 точка за най-бърза обиколка

Новото правило влиза в сила за началото на сезона в Австралия другата седмица

Формула 1 дава 1 точка за най-бърза обиколка

Още от началото на сезон 2019 във Формула 1 пилотите ще могат да се борят за една допълнителна точка, която ще се дава на този, който запише най-бързата обиколка в хода на всяко състезание. Промяната в правилата, която ще влезе в сила още за Гран при на Австралия другата седмица дойде малко изненадващо, но пък вече получи подкрепата на всички шефове на отбори. Идеята вече е одобрена от Световния съвет на ФИА по моторните спортове, така че одобрението от страна на Комисията за Формула 1 се превръща във формалност, най-малкото защото обикновено предложенията първо минават през комисията, а едва след това влизат в съвета, но сега се получи объркване.

Даването на допълнителна точка за най-бързата обиколка не е нещо необичайно за различни шампионати и в момента се практикува във Формула Е. Там обаче има ограничение, че за да вземе тази точка пилотът трябва да е в Топ 10 в класирането на финала на състезанието.

Тази корекция се наложи заради изпълненията на Лукас ди Граси и Себастиен Буеми на финала на сезон 2, когато двамата се удариха след старта, загубиха много време в бокса и се върнаха на пистата без шанс за точки от състезанието и спечелването на точката за най-бърза обиколка трябваше да определи шампиона. Това стори Буеми, а Ди Граси се оплака, че швейцарецът го е блокирал в опитите му за бърза обиколка по алеите на Батърсий парк в Лондон.

Във Формула 1 допълнителна точка за най-бърза обиколка се е давала от 1950 до 1959, като само веднъж – през 1958 тази точка има значение за определяне на световния шампион. През 1958 с нейна помощ Майк Хоутърн изпреварва в крайното класиране Стърлинг Мос - 42 срещу 41 точки.
Ако разгледаме новата история на Формула 1 ще видим, че от 2000 година насам с прилагането на правилото за точка за най-бърза обиколка, шампионатът през 2008 би донесъл титлата на Фелипе Маса, а не на Люис Хамилтън. Но пък Хамилтън спечели титлата си в сериите GP2 през 2006 с допълнителни точки за най-бързи обиколки, а на финала авансът му пред Нелсон Пикет-младши беше 12 точки.

С оглед на това откога не е прилагано това правило във Формула 1 все още е трудно да се прогнозира как ще се отрази тази допълнителна точка на състезанията. Но е почти сигурно, че ще направи надпреварите в средата на колоната още по-оспорвани, тъй като в последните сезони точно пилотите от отборите след 4-ото място атакуват много агресивно в края на състезанията с леки коли и най-меките гуми, за да си осигурят място в зоната на точките, докато лидерите контролират състезателното темпо.

Естествено, тази допълнителна точка ще е и някаква утешителна награда за тези фаворити, които по една или друга причина са изостанали в началото, но имат скорост да се борят за място в челото в хода на състезанието и си пробиват път напред като се опитват да догонят водачите.

0 от 500