fallback

Колите на Tesla вече се зареждат за 5 минути (ВИДЕО)

За това време получават енергия, достатъчна за 120 км пробег

Американската компания Tesla представи новото, трето поколение на своите зарядни станции - Supercharger V3. Благодарение на тях електромобилите на бранда вече могат да зареждат още по-бързо. Засега Supercharger V3 се намират в състояние на бета тестване, но през ще се появят на пазара в САЩ. В Европа и Азия зарядните станции ще са достъпни през четвъртото тримесечие на годината.

Основната разлика в Supercharger V3 е увеличената пикова мощност, която е 250 кВт. В предишното поколение тази цифра беше "само" 120 кВт (ограничена в името на сигурността, а всъщност - 150 кВт). Какво означава това на практика? Например, по-мощните версии на електрическите превозни средства като Tesla Model 3 Long Range ще могат само за 5 минути да заредят ток, достатъчен за пробег от 120 км!

Компанията успя да постигне такъв спиращ дъха показател благодарение на "напълно новия дизайн на кабела с водно охлаждане". От Tesla отбелязват, че новият кабел е много по-лек, по-гъвкав и по-ефективна от тези, които се използват в зарядните станции Supercharger V3.

Друга интересна особеност на Supercharger V3 е възможността да се получи максимална мощност на зареждане за всички зареждащи се електрически автомобили едновременно. В предишните версии на станцията клиентите трябваше да разпределят енергия между няколко автомобила поради ограничените технически възможности на чарджърите.

Снимка и видео: Tesla

fallback
  • #17
    Няма начин ( преди 5 години )
    Ако на бензиностанцията има 4 зарядни места това е 1 мегават. При 220 волта това са към 4,500 ампера. За този ток трябва проводник със сечение минимум 1000 мм2. И това са само 4 автомобила. 1 мегават е тока който харчат около 300 апартамента.
  • #16
    Гост ( преди 5 години )
    Мисля, че ситуацията с електромобилите се изврати :-) За какво е тази скъпа инфраструктура?!? Да не би да има петролопровод до всяка бензиностанция?!? Да направят батериите със стандартен размер и на станцията да ти я сменят за 2 мин. После да я зареждат където искат - да направят зарядно до АЕЦ-а
  • #15
    анонимен ( преди 5 години )
    За целта кауфланд трябва да открият собствена електроцентрала. Представи си 400 места с 250 КВт да точат - това са 100 мегавата на час. За сравнение ще кажа че малките реактори на Козлодуй дават по 440. ТЕЦ София е с 72 МВт, ТЕЦ София изток 186.
  • #14
    пена ( преди 5 години )
    Много фосили започнаха да *** на умрело! Двигателя с вътрешно горене умира! Електричките ще го стъпчат!
  • #13
    до #14 ( преди 5 години )
    така е, но се предполага че докато станат 50% ел. колите, ще се подобри и инфраструктурата.. т.е. зарядните станции. Аз си представям, че в едно не толкова близко бъдеще например на паркинга на кауфланд може да има по една стърчаща зареждачка за всяко място.. не е лесно, но не е и невъзможно.. също може и да се плаща за услугата в бъдеще.
  • #12
    Nemo ( преди 5 години )
    И още нещо. Поточната батерия нямала проблем с ниските температури, както колите на Тесла тази зима. От 450 км., при минус 7 градуса показва 130 км. Честито!
  • #11
    Nemo ( преди 5 години )
    Най-големия проблем на електромобилите е: бавното зареждане и ограничения пробег. Това в статията са глупости! По-скоро решението е в поточната батерия, за която имаше статия тук. Течност, която се зарежда като гориво и първия прототип измина 500 км. Не ползва редки и скъпи метали, като сегашните електрички. Има 5 пъти по-висока емергийна плътност от литиево-йинните батерии и цената на литър била 10% от тази на бензина. Щяла да падне на 1% ако се произвежда серийно.
  • #10
    анонимен ( преди 5 години )
    Така или иначе тези зарядни са само за магистралите, където е необходимо да изминеш повече от 300 400 км на ден. За 35км градско каране дори на Тесла модел S p100d, са необходими 5 квч, които се зареждат за под 2 часа от обикновен контакт шуко, или за 15 мин. на 22 кв зарядна станция като тези за безплатно зареждане на kaufland и другите хипермаркети. За половин час пазаруване в kaufland ще заредиш за пробега си за два дни. Батерията на модел 3 е по-малка и зареждането става още по-бързо.
  • #9
    Минтирит ( преди 5 години )
    Леко си пропуснал новината, за стачкуващите собственици на Тесла, които протестират за това, че Тесла е свалила цените твърде рядко с до 40% и те се чувстват ощетени и прецакани. Новите батерии на Тесла, освен че са по евтини, са и значително по-леки. Скоро, съвсем скоро очаквай изравняване на цените и електромобили с по-леко тегло от аналогичен дизелов автомобил. Засега се изравняват цените на високия клас автомобили, а до три-четири години, почти във всички класове цените ще се изравнят
  • #8
    анонимен ( преди 5 години )
    версия 3 на зарядни станции-- в БГ няма още версия 1... нещо изостанахме с тия неща. А вече поне 10на тесли се разкарват по нашите улици..
fallback
Последни