IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Старите GPS навигатори спират работа на 6 април

На тази дата глобалната система за позициониране се нулира

Старите GPS навигатори спират работа на 6 април

Ако използвате вашия смартфон за GPS навигация или друг GPS приемник, пуснат на пазара в последните 10 г.,  може да не четете тази статия. Но ако имате по-стар GPS навигатор, е добре да знаете, че той вероятно ще спре да работи на 6 април или малко след тази дата, съобщават западните медии.

Проблемът се дължи на това, че системата за глобално позициониране използва GPS време, за да определи местоположението, което се определя от "изчислената средна стойност на GPS сателитите и часовниците на наземните станции". На 6 април тази година GPS ще рестартира времето, което може да накара някои стари устройства да върнат часовниците си до 1980 или 1999 г., което ще доведе до неточни резултати от навигацията.

Този проблем произтича от факта, че GPS времето използва 10-битов двоичен параметър за една седмица, което означава, че може да брои само до 1023 (което е приблизително 20 години) и след това се нулира. Новите GPS приемници могат лесно да се справят с нулирането, но ако имате старо устройство, като например автомобилна система, то може да не работи правилно след промяната, ако не обновите фърмуера. Ако обаче актуализацията не е предоставена, устройството може да стане безполезно.

GPS

Тази ситуация ще причини неудобство на някои хора, които са използвали една и съща навигационна система в автомобилите си от години. Решението за изход от нея обаче може да бъде просто - като използвате навигацията на смартфона си или си купите нов GPS навигатор за автомобила.

Проблемът вероятно ще донесе повече главоболия на бизнеса и на правителствените организации в различни страни, които използват GPS. Например, Министерството на енергетиката на САЩ посочи, че въпросният срив може да повлияе на преноса и разпределението на електроенергия, ако компаниите не предприемат необходимите мерки.

Възможно е обаче също така, проблемът с GPS да е раздут, както бе с така наречения "проблем от 2000 година". Тогава много експерти предсказваха "компютърен край на света" с глобални сривове на всички изчислителни системи, отговорни за енергетиката, отбраната, космическите системи, транспорта и много други. Но всичко се размина, с изключение на факта, че Гамбия остана без ток, а някои жители получиха сметки като за цял век потребление.

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    на кой (нормален потребител) му пука.. на 20 годишна барака ще й спре джипиеса.. ще взема да си разплета чорапа.. изключение са разбира се организации от които зависят други блага като електричество, и др. подобни.
  • #2
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Мръсни, алчни копИ.лета!Вече ги правят така нещата, че едва ли не да си купуваш нещо ново, понеже старото не бачкало. Отделно с тези еко норми дето ни принуждават на няколко год.да сменяме колите. Говоря за Европа, а за БГ е по-добре да е някоя стара трошка да не плащаш голям данък и ГО, а и нов автомобил да го трошиш по тези пътища е крайно неоправдано нещо.
  • #1
    12 rate up comment 0 rate down comment
    sam ( преди 5 години )
    хахаххахах "Решението за изход от нея обаче може да бъде просто" можете да си купите нова кола!!! с по нов GPS