IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Навигацията е сред най-опасните системи в колата

Експерти установиха какво най-често отвлича вниманието на шофьора от пътя

Навигацията е сред най-опасните системи в колата

Експерти от Фонда за безопасност на движението (AAA Foundation for Traffic Safety) проведоха изследване, чиято цел беше да покажат до каква степен мултимедийните системи в автомобила отвличат вниманието на шофьора.

Навигацията е сред най-опасните системи в колата

Идеята на експеримента е била да се покаже, какво не трябва да прави човек, докато е зад волана. В изследването са участвали 30 модела, сред които Audi Q7, Cadillac XT5, Ford F-250, Infiniti Q50, Mazda3, Honda Civic и др, както и 24 шофьора. Тяхната задача е била да използват функциите на мултимедийна система при сколост до 40 км/ч.

Оказва се, че най-безобидната функция на мултимедийната система е настройката на аудиото – промяна на нивото на звука или избор на друга радиостанция. Това се е превърнало в навик за повечето водачи и не изисква много време, стига самата система да не е с тъч-скрийн. Тогава възможността за отвличане на вниманието от пътя става  по-голяма.

Навигацията е сред най-опасните системи в колата

Най-опасна обаче се оказва именно навигацията на автомобила. По време на изследването се е оказало, че шофьорът губи средно по 40 секунди за нанасяне на промени в системата. При скорост от 40 км/ч автомобилът изминава около 400 метра за това време и отвличането на вниманието дори само за няколко секунди, може да бъде фатално.

Навигацията е сред най-опасните системи в колата

По-малко концентрация от шофьора изисква функцията за изпрашане на SMS-съобщения. До голяма степен тя е улеснена с наличието на система за гласово управление, с каквато разполагат повечето съвременните автомобил, но дори и в такива случаи опасността от предизвикване на инцидент съществува.

Снимки: Motor
 

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Ала-бала ( преди 5 години )
    Тъчскийновете са просто мода интензивно налагана от производителите. Иначе от юзърска гледна точка са най-гадния възможен интерфейс
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    ам добро утро драги ми зрители! от кога разправям че 90% от електрониките в новите коли са излишни! Инфотенмънта а това включва не само навигация, а и настройки на окачване на скорост на смяна на предавки, на настройки на ДВГ, че даже и настройки на осветлението, отвлизча вниманието и за това на ***, които ръчкат имат нужда от куп системи да ги пазят да не се хакнат някъде блайнспот, лейн ассист, педестриан бла бла и кво ли не! Махни това което отвлича внимание и си карай колата!!!
  • #2
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Е защо да е настройваш навигацията в спряло положение, като при много навигации можеш да изключиш опцията да не можеш и да си е гласиш и по време на движение. Аз лично в повечето случай точно така е глася, но внимавам. Едното око гледа пътя, а другото навигацията.Гласенето на музиката е по-опасно според мен. Да извадя диск от жапката, да махна стария и да сложа нов си е доста по-опасно. Иначе за звук, следваща песен и др.настройки разбира се от волана.От там и климатроника си го глася .
  • #1
    5 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Поредното откровено т*по изследване. Колко време е необходимо да настроиш навигацията, при това в спряло положение? След това какво ще пипаш? Дори, да приемем че си настройваш навигацията, всичко се вижда с периферното зрение, не случайно са разположени възможно най - високо. Вече музиката не се ли управлява от волана?Или статията е за отпреди 20г?