fallback

Продажбите на нови коли продължават да падат

Основната причина си остават новите екологични стандарти

През януари регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз отбелязва понижение за пети пореден месец, продължавайки движението надолу, което започна след влезлите в сила от миналия септември нови стандарти за вредни емисии (WLTP стандарт). Данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) показват пореден спад при продажбите и в България в началото на настоящата година.

Продажбите на нови пътнически автомобили в ЕС се е понижила през януари с 4,6% на годишна база след спад с 8,4% месец по-рано, отбелязвайки по този начин пад за пети пореден месец. Въпреки това, в началото на годината са регистрирани 1 253 596 нови автомобила спрямо 1 195 665 точно преди година, като това е вторият техен най-голям брой за месец януари от 2009 г насам.

Отбеляза се, че е отчетен спад при регистрацията на нови автомобили в рамките на целия ЕС, включително и в петте водещи европейски автомобилни пазари. Особено намаляване на новорегистрирани автомобили се забеляза в Испания (-8,0%) и в Италия (с-7,5%). По-малко е във Великобритания (-1,6%), Германия (-1,4%) и Франция (-1,1%).

Според ACEA, продажбите на нови автомобили в България също са отбелязали понижение през януари с 4,9% до 3 564 единици спрямо годината по-рано, когато бяха продадени 3 723 автомобили и след спад с цели 16,5% през декември, като това представлява намаляване на регистрацията на нови автомобили в нашата страна за четвърти пореден месец.

Солиден спад при продажбите на нови автомобили през януари отчете Nissan (-26,1%), следвана FCA Group (-14,9%), Jaguar Land Rover Group (-5,7%) и Toyota Group (с 5,4%). Продажбите на германския гигант Volkswagen Group са се свили с 6,5%, като при марката Volkswagen намалението е с 3,8%), Porshe (- 49,7%), Audi (- 17,3%) и Skoda (- 5,1%). Растеж се отчита само при Seat (+7,6%).

По-слабо понижение на продажбите отчитат от PSA Group, включваща марките Peugeot, Opel, Citroen и DS (-1,9%) и от Renault Group с марките Renault и Dacia (- 0,7%). Продажбите на BMW Group с намалели с 2,7% и а на Daimler, часто от който е Mercedes, с 1,3 на сто.

Още по темата - четете в Dnes.bg

fallback
  • #1
    Агитатор ( преди 5 години )
    Разпадането на немската ко.ина е необратимо.Автоиндустрията им умре а те друго и не могат.
fallback
Последни