IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-странните автомобилни рекорди на Гинес (ВИДЕО)

Колко километра може да измине кола, задвижвана от кафе, и други щуротии

Най-странните автомобилни рекорди на Гинес (ВИДЕО)

Когато си мислите за автомобилни световни рекорди, първото нещо, което ви идва на ум, са скорост, мощност на двигателя или огромни колекции. А как ви се струва титлата "най-смешен автомобил", рекорда за "счупване на автомобилни прозорци с ръце” или за "задържане на кола върху глава"? В момента в Книгата на рекордите Гинес има регистрирани 3281 автомобилни рекорда. Ето някои от най-странните и куриозни от тях, на част от тях е трудно да се повярва.

Най-леката кола в света

най-лекият автомобил

Този рекорд е много стар - поставен е на 1 януари 1900 г. Оттогава никой не го е надминал. Най-леката кола в света е създадена от лондончанина Луи Борси. Тя тежи едва 9,5 кг и е оборудвана с двигател с обем от 2,5 кубически сантиметра. Твърди се, че автомобилът е успял да развие скорост от 25 км/ч. Не питайте как изглежда и от какво е направено това чудо - снимки на най-леката кола в света не са запазени. Има подозрение, че в основа за нея са легнали шперплат или дървен материал. Експертите от Гинес обаче уверяват, че рекордът е бил потвърден и записан, което означава, че няма съмнение за неговата правдивост.

Най-смешният автомобил

космата-кола

Най-смешната кола в света е Fiat 500, собственост на италианката Мария Луси Муньо. Отвътре и отвън този автомобил е "украсен" със 120 кг естествена коса. Създаването на такава "космата кола" отнема на стилистката Мария Муньо 20 дни и 85 000 евро. Тя купува необходимата коса само от Индия. Процесът включва не само залепване на косата върху колата, но и нейното измиване с шампоан, заплитане и разресване. Рекордът е поставен на 15 март 2014 г., а през ноември 2017 г. на един търг този автомобил бе продаден за 124 000 евро.

Най-дългото целуване на кола

най-дългата целувка

Интересно, какви емоции изпитва човек, целуващ кола? В края на краищата, колата не отговаря със същото, а е студена и безпристрастна. Но за една добра награда, каквато се явява същата тази кола, може би си струва да изтърпиш. Рекордът за най-дългата автомобилна целувка е поставен на 14 октомври 2013 г. от двама мексиканци - Ернесто Ернандес Амбросио и Хесус Хуарес Вите. Двамата успяха да издържат, прилепнали в страстна целувка към колата, цели 76 часа, или повече от 3 дни.

Автомобилът с най-голям пробег

най-големият пробег

В този случай рекордът е поставен на автомобил в работно състояние. Това е Volvo 1900 S от 1966 г. По време на отчитането на постижението през септември 2013 г., неговият километраж показва невероятен пробег - почти 5 милиона километра, или по-точно 4 828 032 км. Ърв Гордън, собственикът на този автомобил, обясни, че годишно изминава около 140 000-160 000 км, включително участва с колата на различни изложения. 4 828 032 км се равняват на 120 пълни обиколки на Земята. За съжаление, Ърв почина на 77 г. през ноември 2018 г.

Най-бързата полицейска кола

bugatti-vejron

Как мислите, къде в света на глава от населението има най-много най-бързи спортни коли? Разбира се, в Дубай! А там, където има много спортни автомобили, има много нарушения на скоростта по пътищата. За да не изостава от гражданите, дубайската полиция трябва да се снабди със свои суперавтомобили. През април 2016 г. тя плати 1,6 милиона долара за най-бързата полицейска кола - Bugatti Veyron, оборудван с 16-цилиндров двигател с мощност 1000 коня, способен да ускори автомобила от място до 100 км/ч за 2.7 сек и да достигне максимална скорост от 427 км/ч.

Най-голямото разстояние, изминато от кола на кафе

кола-на-кафе

През март 2010 г. автомобилът Volkswagon Scirocco от 1988 г. успява да измине 337 км от Лондон до Манчестър изключително само на кафе. Модифицираната кола работи чрез нагряване на кафейните гранули, които след това се превръщат във въглероден оксид и водород. Водородът задвижва двигателя. Тази кола, наречена "Car-puccino", може да ускори до 100 км/ч, като харчи толкова кафе на една миля (1.6 км), колкото е достатъчно за приготвянето на 56 чаши еспресо.

Най-много разбити автомобилни стъкла с голи ръце

 

Пред човека, поставил този рекорд, не е добре да затваряте вратата. Защото разбива всичко по пътя си. На Кевин Тейлър ме отнема само две минути, за да разбие 21 автомобилни стъкла с голи ръце. Той прави това с едно рязко движение - с дланта на дясната си ръка удря с всичка сила и крещи. Рекордът е поставен през 2013 г. и оттогава никой не е успял да го надмине, а и едва ли някога ще може.

Най-дълго удържане на кола с глава

 

През 1999 г. професионалният британски зидар Джон Еванс успява да постави световен рекорд по задържане на кола на глава, без помощта на ръцете си. Въпросният автомобил бе олекотен Mini Cooper с тегло от 160 кг. Еванс, балансирайки с тялото си, го държа на главата си, без да докосва колата с ръце, цели 33 секунди. Как ли е открил този талант? Оказва се, че Джон е придобил способността да държи големи товари на главата си по време на работата си - за да освободи двете си ръце, той започва да носи тухли на главата си.

Успоредно паркиране на заден ход с най-малко отстояние

 

Добри ли сте с успоредното паркиране? Дори да сте много добър, едва ли сте толкова ловък колкото Алистър Мофат, който държи рекорда за успоредно паркиране с най-малко отстояние - 7,5 см. Точно на тази дължина Fiat 500C, която участва в поставянето на рекорда, бе паркиран между две коли от Алистър през 2015 г. Видеото и досега буди само възхищение. Между другото, предишният рекорд е също негов - но с "цели" 1,1 см повече.

0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Волвото с какъв километраж е ? Не съм виждал километраж да показва милиони Км , и то 5 милиона
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Не знам за какви 7.5 сантиметра става дума в последния рекорд, но във видеото се виждат измерени 11 инча, което е около 30 сантиметра и при това може би е разстояние само отзад.