IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-успешната Skoda навърши 60 години

Първата Octavia слиза от конвейера в средата на миналия век

Най-успешната Skoda навърши 60 години

През 2019 г. най-популярният автомобил на Skoda – Octavia, отбеляза 60-годишен юбилей. Първата бройка от модела слиза от конвейера през януари 1959 г., но след 12 години напусна пазара, за да се завърне в средата на 90-те години на миналия век. Какво е историята на бестселъра на чехите?

Името Skoda Octavia не е избрано случайно. Той има латински корени – Octavia обозначава числото „осем”. Моделът действително е осмият, построен от марката след опустошителната Втора световна война. Първоначално той е с две врати, като се произвежда едновременно с предшествениците си Skoda 440 и Skoda 445. Оборудван е с 1,1-литров редови мотор с 4 цилиндъра, развиваш 40 к.с.

Skoda Octavia

По-късно, отново през същата година, излиза двувратка с по-мощен мотор, която получава името Octavia Super. При нея двигателят е 1,2-литров с 45 к.с., но скоростната кутия си остава същата – 4-степенна механична.

На автосалона в Женева през пролетта на 1960 г. се възражда спортната кариера на модела. Тогава чехите представят Octavia Touring Sport (TS), която се задвижва от двигател с мощност 50 к.с. Той помага на автомобила да развие максимална скорост от 130 км/ч.

Skoda Octavia

Тази модификация е сертифицирана във FIA (Международната автомобилни федерация) за участие в различни състезания – както на писта, така и в ралита. И тя се оказва много успешна, след като печели 3 пъти поред рали „Монте Карло” (1961, 1962 и 1963 г.) в своя клас.

Skoda Octavia

През есента на 1960 г. пред публиката се появява и Skoda Octavia Combi. Това е комби с 3 врати, което успява да се задържи в производство до 1971 г. Преди това – през 1964 г., е спряна версията с две врати. За целия този период от Skoda Octavia са произведени 360 000 бройки.

С това обаче животът на модела на завършва. През 1992 г. е решено той да бъде възроден, като разработката му продължава до 1996 г. Дебютът му е през април същата година, като след това Skoda Octavia сменя 3 поколения. А общо за 60 години от модела са произведени над 6,5 млн. бройки, която го превръща в бестселър на бранда.

Skoda Octavia

Освен в Млада Болеслав (Чехия), автомобилът се произвежда още в Китай, Русия, Казахстан, Индия и Алжир.

Снимки: Skoda

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Преди фейса октавията си е супер.. на добра цена, доста прилично изглеждаща.
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Фейса на кмоби с лед фаровете изглежда почти адекватно. Но особено другите комбинации не могат да се мерят хич със старата 3-ка
  • #6
    5 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Някои караме доста по-добри/нови коли от невероятната Октавия с лице на лоша китайска имитация на старата е-класа. А ти си клЕчи където искаш - за твое сведение всеки може да има мнение по въпроса с дизайна на една кола, дори да няма възможност да си я купи. Комплекси нещо ли избиваш?.. да не караш грозния фейс та подскачаш?
  • #5
    17 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Абе, кога клечахте над чушкопека и варехте компоти, кога па шкодата станала отврат. Палячовциии.
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    За съжаление, новата все повече поскръцва от пласмасите....
  • #3
    3 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    иска да каже че последната октавия е отврат...
  • #2
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Абе иска да кажеш нещо ама кво каза. Браво брато, разбираш си и те така.
  • #1
    3 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    най-новия и до прадядо му изглежда зле... как можаха така да оакат хубавата кола така с един "лек" фейс..