IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Спортно купе е на път да скара Toyota и Subaru

Японските компании не могат да се разберат за бъдещето на GT86 и BRZ

Спортно купе е на път да скара Toyota и Subaru

Новото поколение на Toyota Supra най-после беше официално представено, но неговата поява на пазара поставя под въпрос бъдещето на други два модела – Toyota GT86 и Subaru BRZ.  Според медиите в Япония, те може да бъдат спрени от производство, което ще доведе до сериозен конфликт между двата производителя.

Проблемът е, че Supra ще се предлага във версия с 2,0-литров мотор, развиващ 197 к.с. Това ще превърне спортното купе в конкурент на GT86 и на Subaru BRZ, които са оборудвани с 2,0-литров атмосферен агрегат с 205 к.с. За да избегнат подобна възможност, в Toyota смятат да се откажат модела, но това не се харесва на шефовете на Subaru.

По-малката от двете компании вече официално потвърди, че работи върху ново поколение на своето BRZ, което в момента представлява „близнак” на Toyota GT86. От Subaru коментираха единствено, че в момента не може да бъде постигнато съгласие с Toyota за някои от елементите на автомобила.

Изданието Nostalgic Car допълва, че спорът вероятно ще доведе до прекратяване на сътрудничеството между Toyota и Subaru в областта на спортните автомобили. При разработката на BRZ/86, Subaru създаде двигателя, а Toyota – 6-степенната механична скоростна кутия. Двете купето се появиха още през 2012 г. и досега остават във вида си оттогава.

Снимка: Subaru

0 от 500