IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В хамбара на беден скулптор откриха 3 редки Bugatti (ВИДЕО)

Моделите ще бъдат продадени на търг за около 1 милион долара

В хамбара на беден скулптор откриха 3 редки Bugatti (ВИДЕО)

Три класически модели Bugatti, които от години събират прах в хамбара на 95-годишния белгийски скулптор Август Томасен, се превърнаха в поредната сензация на търсачите на редки автомобили.

Намерените модели са Type 49 Berline от 1932 г., Type 57 Cabriolet от 1937 г. и Type 40 от 1929 г. Колите били купени от Томасен в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век, когато цените им падналит значително. И оттогава, според дъщерята на собственика, той станал голям почитател на изтъкнатата френска марка. По едно време скулпторът дори направил бюст на Еторе Бугати, който в момента се съхранява в Националния автомобилен музей във Франция.

1932-bugatti-type-49-berline-01

Томасен често получавал оферти от колекционери, които искали да купят колите, но всеки път отказвал въпреки финансовите си затруднения. В крайна сметка заключил автомобилите в хамбара, като барикадирал вратата с куп торби за пясък за допълнителна защита.

В края на миналата година разбойници проникнали в "гаража". Те не успели да откраднат колите, но семейството взело решение - колекцията Bugatti заедно с модела Citroen Torpedo от 1925 г., който също бил заключена с тях, трябвало да бъде продадена.

1932-bugatti-type-49-berline-02

Автомобилите ще бъдат продадени на търг на 8 февруари в Париж като част от аукциона Artcurial Rétromobile 2019. Очаква се общата им цена да надхвърли 1 милион долара. Най-ценният модел е Type 57 Cabriolet от 1937 г., циято цена може да достигне 690 000 долара, а Томасен, въпреки преклонната си възраст, вече няма да бъде беден.

0 от 500
  • #1
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Три Бугати-та и Ситроен за $1млн - бая здраво са ги метнали тия. Ако някой ми каже подобна цена пред вратата не торби с пясък а бетон ще излея!