IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уникалното Ferrari, създадено за принцеса

Историята на поръчковото 250GT Coupé Speciale наистина е като от приказка

Уникалното Ferrari, създадено за принцеса

Според авторитетни източници, а именно книгите с приказки, след като се омъжат повечето принцеси искат от своя принц да им подари пони или каляска, или и двете. Дори често преди сватбата, ако трябва да сме точни.

Не и белгийската принцеса Лилиан де Рети (1916-2002 г.). Тя иска уникално Ferrari - и получава точно такова, под формата на произведено по поръчка 250GT Coupé Speciale. Този автомобил, единствен по рода си и със забележителна история, ще бъде продаден на търг в Аризона следващата седмица. Всички се надяват, че в полунощ след аукциона няма да се превърне в тиква.

Classic_Sports_Car_Royal_Ferrari_Scottsdale_002

Прочутият спортен автомобил от 50-те, със зашеметяващ външен вид и състезателно родословие, 250GT отдавна е легенда на пътя и на пистата. Поради това никак не е чудно, че често е най-скъпата кола на търговете, ако някой все пак реши да продаде това чудо на автомобилната техника. Въпросната версия обаче не е "обикновено" 250GT, а създадена специално за втората съпруга на белгийския крал Леополд III (1910-1983 г.).

Макар във вените й да не тече синя кръв, Лилиан се сприятелява с белгийското кралско семейство през 30-те години и след смъртта на първата съпруга на Леополд през 1935 г., двамата се влюбват. През 1941 г., докато кралското семейство е държано в плен от нахлуващите германци, тя се омъжва за него тайно. Лилиан се превръща в принцеса Лилиан де Рети и всички заживяват щастливо...

Classic_Sports_Car_Royal_Ferrari_Scottsdale_003

...най-малкото поради факта, че кралят си пада по спортните коли. През 1953 г. той придобива Ferrari 342 America, а две години по-късно си купува Ferrari 375 Plus - едно от едва осемте направени и единственото от Батиста "Пинин" Фарина, оформено като автомобил за обществените пътища. Принцесата вече е станала голям фен на спортните автомобили и кара всички от гаража на краля, което, без съмнение, не е скучна работа като обикновените кралски задължения.

Как обаче Лилиан се сдобива с това поръчково Ferrari. Когато през 1955 година Pirelli обявява, че повече няма да доставя гуми на прочутия италиански автомобилен производител, Ferrari се оказва в лоша ситуация за състезателните си коли. Чувайки за тежкото положение на Енцо, принцесата нарежда на белгийския производител на гуми Englebert да изпрати няколко палета в Маранело още на същия ден. Как най-добре да се отблагодариш на принцесата аз този жест? Е, когато през 1957 г. тя решава да си купи купе, най-правилното е да й се даде нещо уникално.

Classic_Sports_Car_Royal_Ferrari_Scottsdale_004

Въпреки че по това време каросериите на GT-ата на Ferrari се правят от Bonano, специалният модел за принцеса Лилиан, е изпретена към любимата й дизайнерска къща Pinin Farina. Под експертните насоки на Фарина предницата на колата получава покрити фарове като автомобилите от епохата на Тур дьо Франс от епохата, а колесните арки са украсени с хромирани отвори като тези на California Spider. По същи начин са оформени и други части, а някои от елементите на кралското Speciale подсказваха какво ще направи Pinin Farina с 250GT Series I Cabriolet, пуснат по-късно през 1957 г.

Изработен, завършен и боядисан в необичаен отенък на сивия цвят, уникалният 250GT, един от четирите GT Coupé Speciales, построен от Pinin Farina, е доставен в Белгия през 1958 г. Там колата остава почти десетилетие, докато принцесата не реши да си купи 330GTC и да подари своето 250GT. Ей така.

Classic_Sports_Car_Royal_Ferrari_Scottsdale_012-3

Щастливият нов собственик e американският хирург Майкъл ДеБейки, с когото Лилиан се запознава в болница, която спонсорира, и веднага настоява да вземе Speciale като подарък. Той отказва, но когато се завръща в САЩ скоро получава документи за собственост върху автомобила. Странното е, че ДеБейки не задържо дълго 250GT, като го продава на друг лекар през 1968 г.

В следващите три години уникалният автомобил сменя редовно собствениците си, преди да се установи при настоякия си в края на 90-те. С течение на годините 250GT Coupé Speciale претърпява няколко ъпгрейда, възстановен е двигателят, няколко пъти е бил пребоядисан, монтирани са 15-инчови джанти и дискови спирачки.

Classic_Sports_Car_Royal_Ferrari_Scottsdale_020-1

След участието си на такива конкурси като Cavallino Classic и Pebble Beach Concours, сега автомобилът отново е на пазара, сега е отново на пазара - на търга на RM Sotheby's в Скотсдейл, Аризона, на 18 януари. Като се има предвид, че за първи път от две десетилетия този автомобил се предлага за продажба, очаква се битката за него да бъде ожесточена война. От RM Sotheby's смятат, че ще продадат уникалното Ferrari 250GT Coupé Speciale на принцеса Лилиан за поне 11-13 млн. долара.

0 от 500