IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уникалният Moretti 1200 Sport Spider от 1955 г.

Това е единственият такъв модел с ляв волан на легендарния Джовани Микелоти

Уникалният Moretti 1200 Sport Spider от 1955 г.

В средата на миналия век Джовани Морети е сред най-големите инженерни таланти в Европа. Започва като механик и в крайна сметка създава свои собствени коли. Неговите иновативни проекти варират от градски автомобили до най-добрите състезателни коли, но най-прочут сред тях е Moretti 1200 Sport Spider. Този модел от 1955 г. с ляв волан, който скоро ще бъде продаден на търг на Bonhams Scottsdale, е уникален. Поради простата причина, че е единсвеният, чийто дизайнер е легендарният Джовани Микелоти.

Moretti 1200 Sport Spider-2

Микелоти е отговорен за много спортни модели на Triumph като TR4, Stag и Spitfire. В родната Италия пък работи за легендарни дизайнерски ателиета като Bertone, Pininfarina, Vignale и Ghia. Морети сключва договор с Микелоти, за да пренесе стилните си линии върху планирания от него спортен автомобил.

Moretti 1200 Sport Spider-3

Със своя 1.2-литров двигател, разработен от самия Морети, Sport Spider е лек спортен автомобил, който се превръща в страстен проект на създателя си. Само две бройки са направени с каросерията, създадена от Michelotti - една с ляв и една с десен волан. Първата дебютира пред широката публика на Международното автомобилно изложение в Брюксел през 1955 г., като самият крал на Белгия е възхитен от автомобила.

Moretti 1200 Sport Spider-4

Първият му собственик бързо използва колата в състезание, като се пуска в 7-ото издание на Tour de Belgique още същата година. През 1962 г. автомобилът е купен от холандец, който не харесва синия му свят и го пребоядисва в червен. Три години по-късно обаче го продава на джентълмен, който също така притежава Moretti Coupé, а през 1990 г. започва възстановяването на колата. За съжаление, процесът е спрян, докато автомобилът не се озовава в ръцете на четвъртия си и настоящ собственик.

Moretti 1200 Sport Spider-5

Днес е приключила цялостната реставрация, която отнема 12 години, като в модела е монтират оригиналният му двигател. За допълнителна автентичност, красивият син кабриолет е с първата си регистрационна табела - GK-99-46. Колата е подложена на строг контрол, за да се превърне в изключително рядък и оригинален пример за работата на Морети - дори има паспорт на FIVA и исторически сертификат на FIA. Наддаването за този уникален автомобил ще се проведе в Скотсдейл, щата Аризона, на 17 януари, като Bonhams го оценява на около 850 000 долара.

0 от 500