IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Историята с намерените 11 нови BMW-та в България се оказа различна

Автомобилите са част от общо 186 машини, купени от испански дилър през 1994 г.

Историята с намерените 11 нови BMW-та в България се оказа различна

По време на коледните празници стана ясно, че в изоставен склад в Благоевград са открити 11 чисто нови BMW 5-Series (E34) от 1994 г. Появиха се най-различни версии за това как автомобилите са се оказали там, както и предположения за това, какво ще се сучи с тях. Истината обаче се оказа по-различна
Историята бе разплетена с помощта на основателя на страницата BMW Fans Bulgaria - Милен Миланов. Той опроверга твърденията, че колите са купени от компанията за „рент-а-кар” – „Булгарлизинг”, но така и не са били използвани в България.

BMW E34

Оказва се, че през 1994 г. испанския дилър на BMW е обявил фалит и български инвеститор е решил да се възползва от това, като купи общо 186 чисто нови BMW E34 на доста привлекателна цена. Веднага след това обаче, в България е въведено ДДС, което автоматично е вдигнало цената с 20% и цялата изгода от сделката се е изпарила.

BMW e34

Все пак, до 2016 г. са продадени 175 бройки автомобилите, а в склада са останали 11. Те обаче имат сериозни проблеми – нямат документи, а и не са платени данъци и мита върху тях, така че не могат да бъдат регистрирани. Проблем се оказва и фактът, че те не отговарят на екологичните стандарти.

BMW e34

Най-вероятно, колите не ги очаква нищо добро. Част от от тях се нуждаят от пълно пребоядисване, като при някои от тях са ръждясали. Освен това, липсват и част от детайлите и оборудването, които са използвани за резервни части. Това означава, че автомобилите няма шанс да се появят на пътя.

Снимки: Motor1

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    А ( преди 3 години )
    Данък се дължи на регистрирана кола, а тея не са и трябва да отговаря на изискванията ,включително екологичните към момента на вноса, който няма как да не е оформен, така, че едва ли това е причината. По-скоро са запорирани или нещо такова.
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Историите в Бг никога не са това, което са! Винаги изплува някоя мутро-далавераджийска нотка и да стане ясно, че е поредната жалка, балканска история, а не приказката за червената шапчица.
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Що пишете глупости ,тогава ДДС не беше 20%. Пак лъжи да може ,да се облагодетелства някой.
  • #2
    12 rate up comment 0 rate down comment
    dr.kurtev ( преди 5 години )
    Както винаги в Бг.-не било компютри,било компоти !
  • #1
    16 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    И как са внесени в България, без да им е платено митото ? Някой някъде пак си е затварял очите...