IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Aryathis - френската версия на Chevrolet Camaro

Произведеният преди 23 г. кабриолет с мощност 400 коня вдига 250 км/ч

Aryathis - френската версия на Chevrolet Camaro

Когато в един автомобил се смесят две култури, резултатът често е доста любопитен. Като взимат за база американския Chevrolet Camaro, французи добавят малко местен чар, за да получат кабриолета Aryathis, за който най-вероятно дори не сте чували.

Aryathis-2

Този изключително интересен автомобил е създаден от компанията Automobiles Hi-Tech от град Лангре. Aryathis представлява класически пример за европейска школа по направата на каросерии, която върху платформата на прочута марка създава кола с уникален облик.

Aryathis-3

Първоначално проектът е замислен като предмет на изкуството, който да демонстрира възможностите на компанията. Разработването на проекта и неговото прилагане отнема около 3 години. След като автомобилът е готов, той отива да завладее сърцата на потенциалните клиенти на редица големи автомобилни изложения - през февруари 1995 г. е показан във Франция, през март същата година - в Женева, а през октомври - в Париж.

Aryathis-4

Aryathis е базиран на шасито на Chevrolet Camaro от 1989 г. Корпусът му е изцяло направен на ръка, но не от фибростъкло или пластмаса, както може би си мислите, а от метал! Невероятният външен вид е подчертан от зашеметяващия цвят на каросерията. За постигане на този дълбок цвят са нанесени общо 21 слоя грунд, боя и лак.

Aryathis-6

Под капака се крие 5-литров V8 двигател на GM с турбокомпресор, който също получава редица подобрения от французите: буталата, мотовилките и коляновият вал са ковани. В резултат на това мощността на двигателя е увеличена до 400 к.с. Тежащият 1800 кг кабриолет ускорява до 250 км/ч с помощта на 4-степенна автоматична скоростна кутия.

Aryathis-7

Компанията планира да направи от 6 до 19 копия (според различни източници), но не успява. Ето защо Aryathis си остава в един екземпляр. Това не е изненадващо, защото цената на колата през 1995 г. е 450 хиляди щатски долара. Това е над 10 пъти повече от обикновен Chevrolet Camaro. През 2006 г. единственото копие на колата е напълно възстановено от човек с прякор Hozoi, а преди три години е продадено на търг за 90 000 евро.

0 от 500