IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов проблем за безпилотните коли – хората ги мразят

Атаките срещу автономни автомобили зачестяват

Нов проблем за безпилотните коли – хората ги мразят

Над 20 нападения на безпилотни автомобили, които в момента се тестват, са регистрирани само в американския град Чандлър. Това съобщва The New York Times, според който подобни случаи зачествяват.

Изданието припомня, че първите инциденти са регистрирани в началото на декември. Именно в Чандлър (щата Аризона) компанията Waymo провежда тестове на безпилотни коли. Част от тях са били замервани с камъни или са им били пукани гумите. Имало е и случаи, при които шофьори просто са изхвърляли автономните коли от пътя.

Един от нападателите е съобщил в полицията, че „презира колите без шофьор”. Той е припомнил случая от друг град в Аризона – Темпе, където през март миналата година движещ се в автономен режим автомобил блъсна и уби пресичащата улицата жена.

Рекордьор обаче се оказва шофьорка, която е изблъскала от пътя 6 безпилотни коли, след като или умишлено е карала срещу тях, или нарочно е спирала рязко през тях. Жената е заявила, че иска автомобилите на Waymo да се махнат незабавно от квартала, в който живее.

От компанията обявиха, че във всеки автомобил има поне един служител, който е готов да поеме управлението в случай на нужда. Той и колегите му са инструктирани да не влизат в конфликти, а при подобни ситуации да викат полиция. Според говорител на Waymo, най-важното е сигурността на хората на пътя. Затова, в подобни случаи местата на инцидентите се записват и се съставят нови маршрути, които позволяват те да бъда избегнати.

Снимка: Waymo

0 от 500