IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-опасните пътища

Селските или градските шосета са по-опасни?

Най-опасните пътища
Проучване показа, че по-малките селски пътища са на първо място в черната автостатистика. Именно там загиват най-много хора.

Цифрите сочат, че катастрофите с фатален край по градските пътища са точно 23% от всички подобни инциденти. Процента на загиналите по шосетата в селските райони обаче достига 56, въпреки по-малкият брой инциденти по тези места.

Причините за това са не малко: Полицейското присъствие в селските райони е значително по-слабо. Самите пътища са в окаяно състояние, а шофьорите често карат с превишена скорост. Използването на предпазен колан пък е рядко срещано явление. 

Като причина за цифрите в статистиката се посочва и по-вехтия автопарк в тези райони. Не са малко и случаите на неправоспособни или пияни шофьори.

Не на последно място е посочено и времето, което е необходимо на спасителните екипи, за да пристигнат на мястото на инцидента. 


Резултатите в тазгодишната статистика са почти аналогични с тези от изминалите няколко години. Това кара все повече държави да предприемат крупни мерки срещу черната автостатистика на тези райони.

В САЩ например се изграждат специални надлези, предназначени за животните, които иначе преминават през пътното платно. В някои европейски държави пък текaт кампании за безопасност на движението и използването на предпазен колан.
0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    LS ( преди 14 години )
    Така е, като всички селяни имат коли! И знаят пътя единствено- от село към града им! :D
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    BGRS ( преди 14 години )
    Не ми стана ясно, какво се разбира под "селски" и какво под "градски" път. Сигурно се има предвид от второкласен надолу и първокласен нагоре. Ако е така, за България едва ли е вярно, понеже тук почти нямаме магистрали. Първокласните ни пътища са прекалено натоварени. Един от най-опасните пътни участъци с много жертви е Русе-Велико Търново. Причината не е в прекалено голямото движение на леки автомобили, а в прекалено голямото движение на турски тирове. Има ли тир, има и катастрофа с жертви.
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Иво ( преди 14 години )
    четох веднъж тука май,споменаваше се 4-то класен път :) хах това ще да е някоя козя пътека или просека в гората на село.Според евро стандартите вероятно А.М Тракия е 4-то класен път.Според мен един от най-опасните и с най-много жертви пътища е Пловдив-Асеновград.
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Feuerwehrmann ( преди 14 години )
    Виж колко хора за загинали на този участък! Уловката на този участък е, че няма видимост, апък е позволено на някои места изпреварването. Дано скоро пуснат магистралата(поне да се избегне този участък) и тогава ще говорим : )
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 14 години )
    Съгласен съм с теб, да посочват източник. Дали снимка на български път а говорят май за американско или европейско проучване.
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ( преди 14 години )
    Журналяги, това изследване за България ли е, за ЕС, за САЩ или за света. Кажете от къде го преписахте, жалки душици такива! Най-добре, вместо да пишете статии и да обърквате нещата, просто давайте по един линк за да четем в оригинал. И без това като ви чета простотиите често пускам търсене за да намеря оригинала и разбера истината...
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ме ( преди 14 години )
    а, да, и на Подслон, като е ограничението 50 км, както във всяко друго населено място не значи, че завоя в селото може да се взима със 120, въпреки че пътят го позволява де
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    me ( преди 14 години )
    батка, кво му е опасното на пътя - прав е и в добро състояние, широк достатъчно, това че района е хълмист и хората не спазват маркировката и като видят път пред себе си изпреварват, без да мислят, че зад хълма също кара некой такъв джигит, не значи че е най опасен пътя
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Feuerwehrmann ( преди 14 години )
    Най-опасния път е м/у Стара Загора и Нова Загора. Който е пътувал, знае за какво става въпрос.
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Правописна грешка ( преди 14 години )
    Не текът, а текат.