IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Все пак и китайци в Saab

Китайският производител на автомобили SAIC изглежда ще придобие съвместно с шведската Koenigsegg дял в Saab.

Все пак и китайци в Saab
Все още няма решение за размера на участието на SAIC в собствеността на Saab, съобщава агенция Reuters. Първоначално производителят на спортни автомобили Koenigsegg, който спечели наддаването за закупуване на Saab от General Motors, планираше да получи гарантиран от от шведското правителство заем в размер на 420 милиона долара. 



Сега фирмата е представила нов план за финансиране на сделката за закупуване на Saab, при който се отказва от кредита. Според шведското издание Dagens Industri, необходимата сума е била предоставена на Koenigsegg от неназован засега инвеститор, за който обаче неофициално се твърди, че е китайската фирма SAIC. 

Договорът за продажба на Saab беше подписан от GM и Koenigsegg Group в средата на август и за да бъде окончателно приета, сделката трябва да бъде одобрена и от правителството на Швеция, което да даде държавни гаранции за заема от 420 милиона долара от Европейската инвестиционна банка. 

Според досегашните информации, след преминаването на Saab към Koenigsegg, 23,4% от акциите на шведската фирма отиват като собственост на основателя на  Koenigsegg, Кристиан фон Кьонигсег, 42,6% получава неговата фирма Aplaaz AB, а още 11,8% отиват в норвежкия инвестиционен фонд Eker Group. Останалата част от акциите, които досега бяха на Марк Бишоп отиват в нов собственик, чието име обаче не се споменава. 

Сега става ясно, че това може би ще бъде китайската фирма  SAIC, която вече притежава две европейски автомобилни марки - Rover и MG.
0 от 500