IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продажбите в Германия и Франция растат, в Италия падат

Продажбите на нови автомобили в Германия през май се увеличиха с 40% спрямо същия месец на миналата година.

Продажбите в Германия и Франция растат, в Италия падат
Този май на най-големият европейски автомобилен пазар са били продадени 390 000 нови коли. Повишение има и на друг голям европейски пазар – Франция, където продажбите през май са нараснали с 11.9%. (206 000 продадени автомобили). На другия полюс продължава да бъде Италия, където е реализиран нов спад с 8.6% спрямо май 2008 и са реализирани 188 000 продажби. 


Данните са публикувани в изданието Automotive News Europe. Ръстът на продажбите в Германия и Франция специалистите продължават да обясняват със стимулите давани от правителствата за покупката на нов автомобил. 

Както е известно, в Германия при замяна на стара повече от 9 години кола с нова, купувачът получава премия от 2 500 евро. 

Във Франция програмата е аналогична, като бонусът зависи и от равнището на вредни емисии на новия автомобил. 

Интересно е, че програмата в Италия дава най-щедри бонуси при замяната на стар с нов автомобил (до 5 000 евро) и въпреки това там пазара продължава да се свива. 

Според прогноза на Международната асоциация на автомобилните производители, през тази година в Германия благодарение на правителствената програма за стимулиране, ще бъдат продадени около 3.5 милиона нови автомобили. Предишната прогноза сочеше, че броят на продажбите през 2009 няма да надхвърли 3 милиона нови коли.
0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Mr. Lawless ( преди 14 години )
    За Германия само мога да кажа че имам някакво обяснение. От скоро правителството реши да даде на хората с коли над 9 години (мисля че толкова беше) субсидии да си купуват нови коли. Това освен с цел стимулиране на продажбите се прави и с цел подпомагане икономиката.
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    :) ( преди 14 години )
    Емо, голям си разбирач. Направил си икономически анализ на автомобилния сектор в БГ и Европа - Браво! Сигурно работиш за някой "посредник". Коли на склад се продаваха с много големи отстъпки и продължават да се продават, но хората и с отстъпки не ги искат. Иначе родните дилъри се чудят как да вържат 2-та края. Те нямат ресурс, като дилърите в западна европа. Върху това си струва да се замислиш.
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Д Добрев ( преди 14 години )
    Купи си колата през фирма и хоп 20% обратно при тебе. Бедняци сме, няма спор.
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Емо ( преди 14 години )
    Има само една малка уловка - Франция, Германия, Италия и т.н. произвеждат доста автомобили, затова и дават бонуси и стимули - да си стимулират икономиката! В БГ не произвеждаме нищо.. Затова и няма какво да се стимулира, освен прекупвачите, но те самите са лакоми и не свалят цените! В Европа има помощи и огромни отстъпки от производител и посредник.. Тук има допълнителна печалба за посредниците, защото те си получават отстъпките, но не ги предлагат на клиента!
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    mda ( преди 14 години )
    В БГ таксите са непосилни. Добре че поне акзица няма да го има скоро. Такава програма, както се вижда, е успешно въведена в нормалните страни, но нашите политици не им хрумна нищо подобно. Дори данъците на старите коли са по-малки от на новите, но ЕС вече ни сръга за това. Та, в скоро време Горубляне и Дупница няма да спрат да просперират. Очаквайте Голф 2 и Ауди 80 още фълго време по улиците на България.
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 14 години )
    А в България как се стимулират продажбите на автомобили? Като се обложат с ОГРОМНИ ДДС , АКЦИЗИ, ПЪТНИ ТАКСИ, ЕКО-ТАКСИ и въпреки ,че България е най-бедната страна в Европа , цените на Автомобилите са най-високи. БМВ-3-та серия в САЩ струва 56 000 долара или 78000лв. C63AMG струва 79000лв. но в България и за двете ще себръкнете минимум 160 000лв. Евала на България, евала на управляващите. После що в Бг карат бараки. Ми държавна политика братлета!