IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кое е по-опасно - напушен или пиян зад волана?

Израелски учени се опитаха да дадат отговор този въпрос.

Кое е по-опасно - напушен или пиян зад волана?
Въпреки опитите на контролните органи да намалят цифрата в черната пътна статистика жертвите на пътни инциденти се увеличават. Когато чуем за тежък пътен инцидент, първото нещо, което ни идва наум, е алкохолът. Безспорно, употребата му и шофирането са несъвместими неща, но дали и с марихуаната е така?

Учени от университета Ben Gurion в Израел проведоха тест, който да даде отговор на този въпрос. За целта те избрали 14 студенти. Седем от тях употребили водка, а останалите - марихуана.

След като опиатите подействали, студентите сядали зад волана на автосимулатор с огромен дисплей и бивали подлагани на редица изпитания, като паркиране, преминаване през натоварени градски зони, автомагистрали, планински пътища и т.н.



Можете да си представите резултата от теста. Пияната група демонстрирала шофиране с шеметна скорост, увереност зад волана и чести катастрофи. Напушената група пък карала бавно, разсеяно, често сменяла лентата без причина и подобно на пияните си колеги често се въвличала в пътни инциденти.

Има ли победител в експеримента? Не! Употребата на опиати забавя реакциите и може да предизвика тежки злополуки, освен ако не сте зад волана на автосимулатор.
0 от 500
  • #13
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Най Бързото АУДИ ( преди 15 години )
    абе Кире-ти все пишеш-купи ли си накрая ягуар или с оня смотан роувър 75 се пениш-аз в Стара Загора като се надрусам си карам както винаги и нямам един инцидент-веднъж ме блъснаха отзад в газовата бутилка, ама то B4-ката нали си е най-здравия автомобил,пък и без това ще събирам пари да го сменям,та не ми пука.
  • #12
    18 rate up comment 2 rate down comment
    kiro666 ( преди 15 години )
    какво пишете глупости-че наркоманизма е хубаво нещо-по-добре алкохолик,не не и наркоман-въпреки че аз съм и против двете-на 52 години съм вече и единствения случай в който да съм препил беше веднъж в казармата...Оня ден един с фиат пинто ме задминава-пунсах го -мисля си че бърза-после един час се влачи пред мене-ту в ляво ту в дясно-реших да го мина -*** почна да свиррка-за малко де ми блъсне задницата-сега се усещам че е бил наркоман
  • #11
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    Ако някое наркоманско *** ме блъсне и разбера,че се е надрусал ще му счупя главата.*** долни вие си играете с човешкия живот.
  • #10
    21 rate up comment 0 rate down comment
    az ( преди 15 години )
    Вчера карах напафкан и ме спряха полицаи. Питаха ме дали съм употребявал алкохол (не бях), духах на дрегера - три нули, пуснаха ме да си ходя, и точно на кръстовището един ме засече, щеше да ме отнесе като бръмбра сламка... И какво направиха въпросните катаджии? Нищо, батенца... Според мен въпросът не е в това дали си употребявал нещо, а в контрола на движението.
  • #9
    18 rate up comment 0 rate down comment
    ( преди 15 години )
    dosta km sum navurtql napushen i az, no samo ako sum slabo t.e. ako samo mi e leko veselo no ako sum dosta izgurmqn ne karam zashtoto se razseyvam mnogo...alkohola v malko kolichestva me koncentrira mnogo, v golemi nqmam nabliudeniq
  • #8
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Емо ( преди 15 години )
    Всичко зависи от количеството и силата на наркотика и от устойчивостта на тялото към него! Ако се разбиеш напълно си не по-малко опасен! Останалите наркотици също не трябва да са следвани от шофиране!
  • #7
    20 rate up comment 0 rate down comment
    MoTkO ( преди 15 години )
    хубаво проучване ама защо израелците...трябвало е да се проведе в холандия :))
  • #6
    19 rate up comment 1 rate down comment
    бвм фен ( преди 15 години )
    всичките ми катастрофи са били на алкохол.марихуаната ме прави даже по концентриран.на 35 год съм
  • #5
    19 rate up comment 0 rate down comment
    IMC ( преди 15 години )
    Ако не се лъжа в Fifth gear бяха правили тест за това кое е най опасно да си пил, да си пушил марихуана или да говориш по телефона и се оказа че да си пушил марихуана не е толкова опасно колкото да говориш по телефона всъщност даже човека се справи с препятствията по-добре отколкото на контролния тест. Това разбира се е частен случай не искам да кажа че като цяло е супер безопасно да караш след употреба на марихуана, идеята ми е че тези тестове не са сто процентова истина.
  • #4
    17 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    Аз съм карал стотици километри напушен, не е особено трудно, но има моменти, в които се онасяш леко особено ако е магистрала иначе в града не ти остава време за това и постоянно си нащрек