IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

И В АНГЛИЯ ЩЕ СМЕНЯТ НОМЕРАТА?

В Англия изобретиха табели за автомобилни номера, които не могат да бъдат откраднати. Това е реакция на полицията на зачестилите кражби на автомобилни регистрационни номера на Острова.

И В АНГЛИЯ ЩЕ СМЕНЯТ НОМЕРАТА?
По данни на полицията през 2005 г. са били откраднати над 30 000 регистрационни табели в страната. Кражбите се правят с цел да бъдат заблудени хилядите наблюдаващи движението камери и да не се спазва най-вече ограничението на скоростта, но също така и ограниченията за паркиране. Зачестили са случаите и на зареждане с гориво на бензиностанциите на самообслужване, без то да бъде заплащано. Крадени регистрационни табели се използват и при по-тежки криминални престъпления и при терористични удари. Новата табела не може да бъде свалена от автомобила без да бъде повредена. Наистина тя струва два пъти повече от сегашните, но полицията във Великобритания е решена да наложи използването й при всички автомобили. Само не е съвсем сигурно дали от организационна гледна точка англичаните ще почерпят опит от българския КАТ при смяната на табелите...Още по-интересен начин за борба с кражбите на табелите с автомобилни номера са открили в Малайзия, където ще въведат нов образец в който има вграден електронен микрочип. На електронния чип ще бъде записана цялата информация за автомобила и неговия собственик, която ще може да бъде четена от компютрите на полицията. Да бъдат подправени такива номера ще бъде почти невъзможно. Ако се приеме решение за въвеждане на електронните регистрационни табели, те ще трябва да бъдат сменени на 15 милиона автомобили, които са в движение сега в Малайзия.