IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първата летяща кола полетя - Видео

Първата летяща кола в света направи дебютен полет в небето на САЩ, като по този начин сбъдна мечтата за намиране на изход от задръстванията.

Първата летяща кола полетя - Видео
Колата, наречена Terrafugia Transition, премина по пистата, след което се отдели от повърхността и летя в небето, а после се приземи успешно и сигурно на писта в Ню Йорк.



Компанията производител съобщава, че летящата кола може да премине до 650 км. във въздуха с едно зареждане на резервоара със скорост около 180 км/ч.



Създателят на Terrafugia Карл Дитрих заяви: "Този пробив променя света на мобилните технологии, запалените по авиацията мечтаеха за това от 1918 г."



Когато колата докосне повърхността, единственото нещо, което пилотът трябва да направи, е да натисне един бутон - крилата се свиват и той в един миг се превръща в шофьор на двуместен автомобил с четири колела, който може да се движи на висока скорост и да бъде гариран в обикновен гараж.



Колкото до зареждането й с гориво, достатъчно е колата да бъде закарана до най-близката бензиностанция и да бъде заредена с безоловен бензин.



И преди са били показвани летящи коли, но тази е първата със сгъваеми крила, които й позволяват бързо да се преориентира от въздуха към твърдата повърхност.

Цената й е около 194 000 долара.
0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    И от мен,браво!Това е нещо интересно и различно.Все пак живеем в нов век и трябва да свикваме все повече с такива неща,може би някой ден ще са масово около нас.Щях да напиша масово на пътя,но май по правилно е във въздуха:)
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    :D:D ( преди 15 години )
    ami az sega vzeh ni6ka sega ko pilotli tqra da stavam of boje ama da znaete nee tam bade6to ako e na nqkav vid predoden resurs
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    small brother with b ( преди 15 години )
    задръстванията в градовете са по малкият проблем и в сф на това дето му казват задръстване не е. На практика на магистралата-оп в аварийната и излиташ и нямаш грожи
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    бай Кольо Ръждата ( преди 15 години )
    Колкото и да е непрактично и скъпо това нещо, браво на хората, че показват нови неща и се стремят напред. Повечето неща, които днес приемаме едва ли не за даденост, са били изобретени по подобен начин - лека-полека, с несполучливи опити и т.н.. От мен - браво (не че на някой му пука).
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    badi ( преди 15 години )
    Mislq 4e podhoda im e gre6en tova ne6to nqma nikakva prakti4nost za da otleti6 ti trq prostranstvo kakto i da kacne6 edin vid ako ima zadrastvane pak nqma da izbqga6 ot nego a 6te si visi6 ako si ve4e v vazduha gorko ti da si tarsi6 da kaca6. Spored men trq da naprvqt melez m/u kola i helikopter ne m/u kola i samolet.
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    ами можеби снимките са правени при няколко различни опита и може би са езпробвали как е по добре-с или без протекторите...аз друго обяснения не виждам защото но едната снимка и във въздуха е с протекторите ... незнам
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    освен това защо на втората снимка е без протектори обтекаеми на предните колела, точно когато е във въздуха, а на останалите снимки е със, може би във въздуха нарочно ги махат да се въртят колелата да произвеждат ел. енергия :)
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    хмъъ чини ми се, че не лети много на високо тая кола - самолет, Но 2 е прав, а освен това с тоя нисък полет има реален шанс да удари висок камион, електропровод или ниско прелитащ самолет на селско-стопанската авиация, така че и тая не е много сигурна
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    Хм думата кола не е точно подходящата. Защото това повече е самолет отколкото кола. По точно би било да се каже ,че са направили самолет със сгъваеми крила ,който може да се ползва и за кола. Но това няма ак да спаси някой от задръстванията по простата причина ,че е нужна доста голяма засилка и широка и дълга писта ,за да излети,все неща които липсват по улиците, още повече пък в задръстванията. Ако ще се прави кола ,която не изисква писта и можеш с нея да отидеш на работа то тя трябва да е по-близо до хеликоптер отколкото до самолет.
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    badi ( преди 15 години )
    Bravo bravo