IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-малките автомобили са и най-търсени в Европа през 2008

Докато продажбите на нови автомобили в Европа като цяло се понижиха през 2008 спрямо 2007 година с 8%, продажбите в сегмента на най-малките автомобили се повишиха с 15.7%.

Най-малките автомобили са и най-търсени в Европа през 2008
Много вероятно подобно развитие на пазара да е подсилено и от високите цени на горивата през миналата година, но най-важната причина за него е икономическата криза и предприетите мерки за стимулиране на икономичните автомобили в Европа. 

Така например във Франция, всеки купувач (без оглед на това връща или не стар автомобил), получава значителен бонус при закупуването на нов автомобил с нисък разход на гориво. В почти всички страни от Европейския съюз най-малките автомобили са или изцяло освободени от данъци, или притежателите им заплащат за тях символични такси. 

За подобряването на продажбите в сегмента на най-малките автомобили допринасят и производителите, които през миналата година пуснаха няколко доста успешни нови модели – новото поколение на Renault Twingo, Opel Agila/Suzuki Splash и Hyundai i10


Първи по продажби обаче е един относително по-стар „боец” - Fiat Panda. Макар продажбите на този модел през 2008 да падат с около 10% спрямо продажбите през предходната година, той остава начело в своя клас в Европа и през миналата година. Друг негов „роднина” - Fiat 500 постига през 2008 г. голям успех. Fiat продава и още един, трети модел в този клас - поостарялото Seicento (в Италия се продава за 7700 евро), което го превръща в най-успешната фирма в сегмента на най-малките автомобили на европейските пазари.  Всички малки фиати се произвеждат в Полша (заедно с новия Ford Ka). 

В този пазарен сегмент силни позиции запазват и френските производители с третото място на Renault Twingo, четвъртото на Citroen C1 и седмото на Peugeot 107

Годината е успешна и за Smart ForTwo, като неговото ново поколение, появило се през 2007 допринася за високия интерес към модела и през 2008. Chevrolet продължава да продава в Европа Spark, както и по-стария Matiz. 

Изключително успешно е представянето на вече продаваното повече от 10 години поколение на Ford Ka. Очакват се нови успехи на този модел след появата на новото поколение през тази година. 

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    punto e basta ( преди 15 години )
    Кой ти бърка в *** на тебе,бе *** мърляв,ходи прави *** на гарата
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    макар и проблемни понякога фиятовете са добри автомобили. А първата панда се превърна в емблематична за Фият. надявам се и новата панда да излезе така дуракоустойчива.