IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Без надежди за Opel след срещата на ЕС и GM

Отговорност за развитието на автомобилния отрасъл носят преди всичко автомобилните производители, а не държавите.

Без надежди за Opel след срещата на ЕС и GM
Това е главният извод направен от Европейската комисия след срещата с представителите на американския концерн General Motors. 

Преди всичко срещата бе искана от GM, който е собственик на Opel. Фирмата изпадна в много трудно положение, но не заради лошо представяне на пазара, а главно заради проблемите на GM. 


Сега за да оцелее, Opel се нуждае поне от 3.3 милиарда евро, които търси като финансова помощ от две европейски държави - Германия и Великобритания. 

Срещата се проведе в Брюксел и имаше за цел да изясни дълбочината на връзките между Opel и GM. В срещата участваха министри от 12 страни членки на ЕС, които имат развито автомобилно производство и шефове от GM. 

Според повечето европейски представители, евентуалната финансова помощ трудно може да бъде призната за законна според действащите в ЕС разпоредби. Немският Канцлер Ангела Меркел обаче заяви, че немското правителство има определена политическа отговорност към съществуването на Opel, но в същото време не каза нищо за директна финансова инжекция за фирмата. 

За получаването на държавна помощ не направиха много и от самата компания Opel, защото не успяха да убедят в силното си бъдеще официалните представители. Дори не бяха изяснени правата на фирмата върху патентованите от самата нея технологии в собствения й Център за развойна дейност в Германия, какво остава за използваните технологии от концерна-майка. 

В крайна сметка може да се обобщи, че Opel едва ли ще получи финансова помощ от европейска държава без да се промени нещо в собствеността или в европейските правила за държавни субсидии.
0 от 500