IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Финландец глобен 111 888 евро за превишена скорост

Яри Бар, финландски милионер и собственик на фирмата Finnritilа получи акт за рекордна глоба.

Финландец глобен 111 888 евро за превишена скорост
Глобата е наложена за нарушаване на правилника за движение по пътищата. Бар бе глобен 111 888 евро защото се е движил със скорост 82 км/час при ограничение от 60 км/час в град Siilijärvi в родната му Финландия. 


Ако скоростта с която се е движил Бар бе 80 км/час, глобата би била само 115 евро. Огромната глоба се дължи на това, че във Финландия глобите за нарушение на правилата за движение по пътищата се определят на основата на дневния доход на съгрешилия. 

Когато нарушението на ограничението за скорост е повече от 20 км/час, за всеки километър отгоре, виновният трябва да заплати равностойността на своя доход за 6 дни. 

В случая Бар е с два км/час над „допустимия” лимит от 20 км/час или трябва да заплати равностойността на дохода си за 12 дни. Въз основа на платените данъци през 2008 е изчислено, че той има дневен доход от 9 300 евро, защото имал лошия късмет именно през тази година да продаде голяма част от акциите на фирмата си. Това е причина той да заплати гигантската сума от 111 888 евро.
0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Alex ( преди 15 години )
    Мале аз ако живея там ще си купя всички възможни антирадари и ще си боядисам колата с онази стелт боя дето не те засичат с нея.
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    mike ( преди 15 години )
    От година и половина живея във Финландия и все още продължавам да се кефя на законите им и най вече тяхното спазване
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Пепо ( преди 15 години )
    Там не си играят- бил съм свидетел в 11ч вечерта на пуст прав път един младеж с БМВ 335 караше с точно 50 км./час, но тяхното самосъзнание е на светлинни години от нашето балканско мислене.
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    Дефинирано така "Когато нарушението на ограничението за скорост е повече от 20 км/час, за всеки километър отгоре, виновният трябва да заплати равностойността на своя доход за 6 дни."честно казано не звучи много правдоподобно - глобата излиза, че е за 2км над 80км... ако е карал със 100км в час - глобата трябва да е в размер 20*(доход за 6 дена) = дохода за 120 дни * 9.3к евро на ден = 1 116 000
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Blago ( преди 15 години )
    Нани, 372хил Евра :).Добре ли е :)?Редно е и тук да действат така, но дори ние, които го казваме знаем, че и ние ще сме потърпевши.Всеки, който кара кола, знае, че превишава на доста места ограничението на скоростта и то със скорост близка на посочената по-горе.
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Емо ( преди 15 години )
    трябва да е компромис между фиксирана глоба и такава на база на дохода!!!Но нали се сещата че униформените като видят по-скъпа кола и ценорасписа ще нараства в пъти!!!
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    NANI ( преди 15 години )
    Представям си каква глоба щяха да му лепнат,ако беше префучал със 120 примерно:)))))))))
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Veso ( преди 15 години )
    Нали се сещаш, че в България хората не декларират доходите си. Няма смисъл. Даже по-бедните понякога имат по-високи декларирани доходи, защото не мишкуват. Тук за това няма почва.
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    бързак ( преди 15 години )
    Е тогава стой та гледай - с нашия манталитет всякой сдобил се и управляващ таралясник , с ниско Ай Кю и съответно с нисък доход ще бръмчи като самолет на макс , защото глобичката ще му е малка....и бол трупове по пътищата
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    Ето така трябва пропорционална глоба според дохода ти, а не като нашите измислени закони.