IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Свършва ли кризата?

Малко изненадващо на фона на непрекъснатите съобщения за спад на продажбите и търсенето на нови автомобили по цял свят, данните от Германия за отминалия февруари са доста оптимистични.

Свършва ли кризата?
Нещо повече, през миналия февруари продажбите на нови леки автомобили в Германия са рекордни за последните десет години! 


Според информация на Немската Асоциация на Автомобилната Индустрия (VDA), през февруари в страната са закупени 277 800 автомобили, което е с 21.5% повече от същия месец на миналата година. 

Според експерти, нарасналото търсене на нови леки автомобили в Германия е в резултат на приетата програма всеки купувач на нов автомобил да получава бонус от 2500 евро при предаване на старата си кола. 

За такива плащания са отделени 1.5 милиарда евро от бюджета на държавата за тази година. Това ще стигне за закупуването на около 600 000 нови автомобили. Ако търсенето расте с темповете от февруари обаче, тази сума очевидно няма да бъде достатъчна. 

Аналогични програми за подпомагане на автомобилното производство са приети и в Италия и Франция. При покупка на нов екологично чист автомобил там се получава бонус от 1500 до 5000 евро. 

Бумът на продажби на нови автомобили в Германия обаче, не може да компенсира продължаващия спад на износа на немски автомобили, като за февруари той е с 50% по-малък в сравнение със същия месец на миналата година. В момента производството в немските автомобилни заводи е съкратено с 47%. 

Очевидно да се говори за край на кризата все още е твърде рано.
0 от 500
  • #4
    32 rate up comment 8 rate down comment
    caruzu ( преди 15 години )
    Всъщност кризата не само че не и се вижда края, ами тепърва ще се проявява. Специално в автоиндустрията ситуацията е следната - Хората който са имали намерение да си купят кола/т.е спестили са пари/сега направо удрят кьоравото защото производителите страшно са намалили маржа на печалбата си,така например съвсем наскоро писаха че дилър в Белгия например при покупка на 2 бр. автомобили/примерно 2 Голфа/ втория го продават на половината от цената на първия.Така ,че това оживление е временно явление.
  • #3
    32 rate up comment 8 rate down comment
    best of the best ( преди 15 години )
    (1) много добре го е казал,но трябваше да завърши с "....защото VW са най-големите измамници,нов бърдак със стари *** не се прави"
  • #2
    32 rate up comment 8 rate down comment
    Renault ruls ( преди 15 години )
    ама кажете му на човека,недейте така!Той иска цифри,че като пасе козите да има какво да коментира с тях,хи,хи,хи ... *** главоча ***!
  • #1
    32 rate up comment 8 rate down comment
    kozaria ( преди 15 години )
    kajete po modeli, 4e mi miri6e na tritsifren rast samo pri romanskite karutsi i dvutsifren rast pri koreisko-slovenskite parodii...