fallback

Нов бензинов турбодвигател на групата Fiat

Групата Fiat е амбицирана да покаже, че може да прави не само добър дизайн, но и модерни двигатели.

Тази година един от кандидатите за „Двигател на годината” ще бъде произведеният от Fiat Powertrain Technologies бензинов турбоагрегат. Той вече ще се монтира на някои модели на Alfa Romeo и Lancia, които ще се представят в Женева. Двигателят има работен обем 1742 cm3, но странно защо, в групата са решили да го обозначат като 1.8 Di Turbo Jet (при Lancia) и 1.8 TBi (при Alfa Romeo 159 и Brera). Двигателят има променливо време за отваряне на всмукателните и изпускателните клапани, директно впръскване на горивото под високо налягане, турбина от най-ново поколение и радикално кратък срок на така наречения motor management, (електронното управление на двигателя, което съкращава времето за реакция на турбината и на целия двигател, когато водачът рязко натисне педала на газта). Основните параметри на двигателя са максимална мощност 147 kW, достъпна без промяна от 4750 об/мин до 5500 об/мин. и максимален въртящ момент 320 Nm достъпен при 2000 об/мин. По двигателят се работи все още и от фирмата обещават при някои следващи модели максималният въртящ момент да бъде в наличност още от 1400 об/мин. С този двигател Alfa Romeo 159 ускорява от място до 100 км/час за 7.7 секунди и има максимална скорост 235 км/час, а Lancia Delta ускорява за 7.4 секунди и има максимална скорост от 230 км/час. При Alfа Romeo (159 и Brera ) този двигател ще се комбинира с механична скоростна кутия с шест степени, а при Lancia с автоматична скоростна кутия с шест предавки.
Тагове:
fallback
  • #13
    on.on ( преди 15 години )
    1.3 Multijet,ако не знаете е адски шумен и немощен,и за капак гори като 1.6 или 1.7.***...!
  • #12
    on.on ( преди 15 години )
    Да бе,тия италианци са *** смешниците!Кола на годината,и след три години е срината в калта от дефекти и безобразно качество,тотално обезценена.Палачори,някакъв смешен,изгъзен дизайн,на който слабоумницете се възхищават!
  • #11
    Renault fan ( преди 15 години )
    а бе,просветения номер 8,като пишеш глупости мислиш ли,че някой ти вярва?Първо провери,бе онанист!Фиат, Алфа и Ланча с най-малко продажби,разбра ли най-малко за 2008.Маолумен ли си..?!Пий си хапчетата и си лягай!
  • #10
    Alfa tifosi ( преди 15 години )
    Добре де,не мога да разбера какво ви пречим ние като си караме италианските "***"?Карайте си красивите и бързи немски кубчета и ни оставете да се мъчим.
  • #9
    Todor ( преди 15 години )
    Абе немски *** , като сте толкова велики що използвате всичките патенти от Фиат? Кой измисли комънреила бе. Аман от *** разбирачи? Концерна Фиат нокога няма да загинат. Защо не си погледнете вашите кочини пък тогава да говорите?Прословутите БМВ-та , дето цепят глави на дизеловите си 2.5 по често от смяна на масло? или Е46-та , дето не си знае в кой момент ще и изпадне задния мост?А за Опел да не говорим , тея са измислили ръждата и са в надпревара с Форд коя кола ще изгние по бързо.карайте си каруците , таман за нас ще има повече свестни коли. Скапаняци.....
  • #8
    Анонимен ( преди 15 години )
    za vsi4ki neprosveteni alfa romeo i fiat v momenta prodavat nai mnogo v zapadna evropa
  • #7
    zzz ( преди 15 години )
    Абе, бацета, карайте си Голфовете по селските улички и не давайте компетентни становища. Ако не се лъжа и 1,3 MultiJet мотора стана преди време двигател на годината... А като се замисля, кой ли производител имаше най-много титли "Автомобил на годината" ??? А на колегата с ХАСТРАТА - що пък на Фиат не сложат мотор от Астра, кат са толкова добри ???
  • #6
    k ( преди 15 години )
    abe neznaex che tova e neshto novo "motor management" drun drun odavna biax zabravil za takova neshto. interesno- sigurno shtoto ne sum karal fiatka skoro
  • #5
    Porsche owner ( преди 15 години )
    ne e verno 4e francuzite sa nai-zle , FIAT sa posledni po ka4estvo , ot godini i taka 6te si ostanat !
  • #4
    M3 ( преди 15 години )
    Fiat ако се самозакрият само добро ще направят,то е една ялова агония,направо ги съжалявам ... Какъв нов двигател,какви пет лева ... ***,како пенке!
fallback
Последни