IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Компромис за вредните емисии от нови автомобили в Европа

Автомобилните производители и политиците в Европейския съюз (ЕС) постигнаха компромис за нормите на вредни емисии CO2.

Компромис за вредните емисии от нови автомобили в Европа
Споразумението е по-благоприятно за производителите в сравнение с първоначалното предложение на Европейската Комисия. Бъдeщoто законодателство ще изисква производителите да намалят средната емисия от СО2 при новите автомобили с 18% през следващите шест години. 


Първоначално се дискутираше възможността за въвеждане на много по-строги норми. Сега изискването е вредните емисии от CO2 да бъдат намалени средно до 130 г/км между 2012 и 2015 година, а не до 2012 както беше първоначалното предложение. 

Компромисът се състои в това, че до 2012 г. 65% от всички нови автомобили на фирмата трябва да имат емисии от СО2 до 120 г/км. През 2013 тоци процент трябва да бъде 75, през 2014 – 80% и през 2015 да достигне 100%. 

Едва след това ако условието не е изпълнено ще се налагат глоби за всеки произведен автомобил надхвърлящ нормата. Поставя се и нова дългосрочна цел за намаляване на вредните емисии при новите автомобили до 95 г/км до 2020 г. 

„Видяхме, че можем да окуражим производителите да произвеждат автомобили с чисти технологии без да ги застрашаваме от фалит”, казва Мартин Каланън (Martin Callanan) член на Европейския парламент. 

Имаше предложение от консервативни депутати в парламента да се въведе изключение от тези изисквания за производители, които не произвеждат малки автомобили. Става въпрос за фирми като Ferrari, Lamborghini, Jaguar-Land Rover и др., но то не беше прието.
0 от 500