IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar XJ на 40 години

Култовият Jaguar XJ стана на 40 години.

Jaguar XJ на 40 години
За да отбележат годишнината от фирмата организират редица чествания, включително и надпревара на пистата в Нюрбургринг. 

За изминалите години британската фирма е продала над 900 000 броя от модела XJ. Сега в подготовка е новото поколение на XJ, което трябва да видим скоро. 


Първият Jaguar XJ е бил пуснат на пазара през септември 1968 г. като е бил флагман на фирмата. Това е последният модел на Jaguar който е бил създаден с помощта на сър Уйлям Лайънс (William Lyons), основателят на фирмата. Този автомобил е бил произвеждан и под марката на Daimler Motor Company. 

До 90-те години дизайнът на модела почти не се променя. Оригиналният автомобил е предлаган с два двигателя – 2.8 и 4.2 литра, но през 1972 се появява и версия с двигател V12 имащ обем 5.3 литра. С този двигател XJ постига максимална скорост 240 км/час, което го прави най-бързия сериен седан в света за времето си. 

С петролната криза от началото на 70-те години от Jaguar са принудени да въведат по-икономичния агрегат с шест цилиндъра и обем 3.4 литра. През 90-те години обаче се появява отново V12, този път с обем 6.0 литра.
0 от 500