IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda MX-5 MPS ? Забравете.

Досега Mazda регулярно пускаше и „горещи” версии на своите масови модели.

Mazda MX-5 MPS ? Забравете.
На пазара са 3 MPS, 6 MPS, CX-7, а сега се готви и спортна версия на малката 2MPS. В този смисъл беше нормално да се очаква и силна версия на спортния МХ-5. 


Говореше се, че и роудстера ще получи двигателят с обем 2.3 литра, с който са всички споменати модели. Точно липсата на „гореща” версия е най-честата критика към култовия открит автомобил. Доста дълго се говореше, че този пропуск ще бъде запълнен. 


Очакваше се това да стане още през 2007 г., а за американския вариант (Mazdaspeed) това трябваше да стане в началото на тази година. 

Сега вече имаме окончателно решение – според говорител на Mazdа, двигателят 2.3 е доста висок за да се вмести в моторния отсек на роудстера. Освен това този двигател трябваше да се преработи, защото е напречен тип, а за МХ-5 е нужен надлъжно разположен агрегат. 


Тази сложна история с двигателя с обем 2.3 литра е разбираема, но е интересно защо да не се потърси друг мощен агрегат за роудстера? Сега единствената възможност да се кара потентна версия на този автомобил е някоя от малкото тунингови фирми, които монтират към двигателя компресор или турбина.  
0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ivan starev ( преди 16 години )
    mazda mx 5 e nai dobroto na pazara v klasa si . molia vi ne mi spomenavaite honda s2000 i audi tt.
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Abadon ( преди 16 години )
    "Сега единствената възможност да се кара потентна версия на този автомобил е някоя от малкото тунингови фирми, които монтират към двигателя компресор или турбина." Каква е тази глупост? Искате да кажете че слагат конвенционално турбо което се задвижва от изгорелите газове и че има и варианти с механично турбо, задвиждано от двигателя чрез ремък или верига?
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    С тази "силна" версия май се опитват да конкурират s2000...И с редови 2.3л двигател направо се излагат. При наличие на RX-8 и още повече на RX-7 да правят мощен MX-5 е чист абсурд.