IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

АвтоВАЗ ще произвежда и Lada Priora работеща на газ

АвтоВАЗ започва производството на нова модификация на модела Lada Priora CNG, която както показва името й, ще използва за гориво природен газ.

АвтоВАЗ ще произвежда и Lada Priora работеща на газ
Според агенция Интерфакс, вече са произведени няколко прототипа на модела, които сега преминават през тестове. Изпитва се надеждността на колата като се правят краш-тестове с удар отзад, където е разположен резервоарът за газ. Оценяват се и динамичните качества на автомобила и неговата стабилност на пътя. 


Lada Priora CNG има два резервоара – един за втечнен природен газ, събиращ 80 литра и втори за бензин, който е резервен и събира само 15 литра гориво. 

Предварителната оценка е, че цената на Priora CNG ще бъде по-висока от тази на стандартната версия с около 35 000 рубли (около 1 900 лева). 

Първоначално в АвтоВАЗ ще произвеждат годишно около 20 000 автомобила от модела Priora CNG. Ако търсенето се окаже голямо тези количества ще се увеличат.  
0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    dessoboy ( преди 15 години )
    Lada priora CNG: резервоарът събира 80 литра втечнен природен газ и 26 литра сгъстен природен газ.Бих желал да изясня, че метанът може да бъде втечнен, но за това е нужно доста по-голямо налягане. За сега за българите втечняването на природен газ е скъпо удоволствие и все още не е практика. У нас метанът се предлага в газообразно състояние(под формата на сгъстен природен газ) под налягане от около 200 атмосфери. Т.е. с метан от нашите станции колата ще извърви тройно по-малко разстояние, отколкото ако бутилката бъде напълнена като хората до горе с течен природен газ. С други думи строго относително е колко километра могат да бъдат изминати с една бутилка.
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    automedia ( преди 16 години )
    Забележката е съвсем вярна. Очевидно става дума за природен газ. Извиняваме се за грешката и благодарим на читателя.
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Вълчан ( преди 16 години )
    Пак се излагате като кифладжии - CGN означава метан (природен газ), а не пропан-бутан! Пропан-бутанът се означава обикновено с LPG (втечнен петролен газ). Моля да си/ни изясните на кое от двете горива ще е Ладата.