IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов малък спортен автомобил на британска фирма

Трябва да се каже, че малките производители на спортни автомобили са британски патент.

Нов малък спортен автомобил на британска фирма
Техните проекти сякаш нямат край и непрекъснато носят нови решения за сегмента на малките спортни коли. Сега на предстоящия автомобилен салон в Лондон през юли ще видим дебюта на още една такава фирма. За разлика от повечето други обаче, това не е съживен стар производител на спортни коли, а съвсем нова фирма с изцяло нов проект. 


Колата се казва Aspid, което на испански е името на змията, убила Клеопатра. Фирмата разработила Aspid се нарича IFR Automotive, която досега се е занимавала с консултантска дейност за автомобилната индустрия. Нейният основател е Игнасио Фернандес Родригез (Ignacio Fernández Rodriquez), който в миналото е работил за Prodrive и за състезателния тим на Mitsubishi, където е подготвял състезателните им автомобили за рали шампионата WRC. 

Създателите на Aspid са горди, че автомобилът едновременно отговаря на стандартите за безопасност на Международната федерация по автомобилизъм за състезателни автомобили и е хомологизиран по европейските стандарти за сериен автомобил. 


Моделът е с две места, тип roadster в стила Caterham. Двигателят е бензинов с обем 2.0 литра с мощност 274 к.с. Сега обаче в IFR работят върху нова версия на двигателя, която ще бъде компресорна и ще предлага 400 к.с. максимална мощност. Задвижвани ще бъдат разбира се задните колела, с посредничеството на механична скоростна кутия с шест степени. 


В целия автомобил има много детайли и части от алуминий, което е допринесло собственото му тегло да бъде само 700 кг. При версията с мощност 400 коня, ускорението от място до 100 км/час ще бъде за 2.8 секунди, до 160 км/час за 5.9 секунди, а максималната скорост ще бъде електронно ограничена до 250 км/час. Доста впечатляващо е, че от скорост 160 км/час автомобилът спира на място за 3 секунди! 

От фирмата планират новият модел да се продава от следващото лято, като предварителната цена е определена на малко под 100 000 евро.
0 от 500