IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Peugeot – 50 милиона произведени автомобили

Историята на фирмата Peugeot започва още в далечната 1766 г.

Peugeot – 50 милиона произведени автомобили
Тогава семейство Peugeot строи мелница в селцето Vandocourt в североизточната част на френската провинция Montbéliard. Тази мелница е в основата на семейната фирма чак до 1810 г., когато семейство Peugeot променят радикално дейността на фирмата си и превръщат мелницата във фабрика за студено валцовани стоманени профили. 

Четиринадесет години по-късно фабриката се разраства и достига производство на 100 кг. стомана дневно. От 1850 г. в емблемата на фабриката Peugeot Fréres фигурира лъв. 


През 1882 в историята на фирмата настъпва нова радикална промяна. Фабриката Peugeot Fréres започва производството на велосипеди с марката Grand Bi. След това през 1889 г. е произведена първата триколка Serpollet-Peugeot, представена на широката публика на световното изложение, проведено през същата година в Париж. 


Година по-късно, през 1890 г., от фабриката на Peugeot излиза първият автомобил задвижван от двигател с вътрешно горене. През 1896 г. Арманд Пежо (Armand Peugeot) основава фирма за производство на автомобили, наречена Société Automobiles Peugeot, която още през първите четири години на съществуването си произвежда 500 автомобилa. 


От тогава та до днес, със знака на Peugeot са произведени повече от 50 милиона автомобили. Продажбите на колите с лъв в емблемата растат в целия свят. Освен в Европа, където марката е безспорно сред най-популярните, сега Peugeot продава свои модели в Китай, Бразилия, Индия и Русия. 


През миналата година на тези пазари фирмата отбелязва най-големите си успехи, като продажбите в Китай растат с повече от 20%, в Бразилия с 19%, а в Русия с 63%. Peugeot е един от производителите полагащи най-големи грижи за опазване на околната среда, като от 2001 г. досега са произведени 1 100 000 автомобили с вредни емисии CO2 по-ниски от 120 г/км. 


Peugeot е една от първите фирми предлагащи филтър за твърдите частици при новите дизелови двигатели. В най-скоро време ще видим и модели на Peugeot задвижвани от хибридни системи. 










0 от 500
  • #25
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Sigismund Freud ( преди 16 години )
    Ако крадях по 30000 лева на месец,щях да карам ауди,гарантирам ти. Ако печелех с честен труд 3000 лева на месец,ще карам ПЕЖО,гарантирам ти. Колкото и да се стряскат феновете на дойчовците,ПЕЖО е факт,с традиции и успехи! Аз не мога да променя мнението на "голфаджията",както и той не може да промени моето. Обаче мога да се смея,когато гледам изпъкнали вени,кърваво-червени физиономии и хвърчащи слюнки! Забавно е...
  • #24
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    Абсурден е начинът по който хората (не само в българия но най-вече там) мотивират изборът си да закупят дадена стока. Тоталната малоумност на населението го тласка без да се замисли да купува най-големите ***. Чудя се как фактори от типа на "аз съм фиен на тая марка - виж къв мазен дизайн има и ква хубава емблема" могат да бъдат критерии за избор на автомобил. Никой не иска да се задълбочи и да научи нещо повече, на базата на което да направи избор. Максимата се потвърждава не само при покупката на автомобили, а и на всякъкви други стоки. Пресен пример от магазина: Купуваш си салам щото си гледал тв реклама без да ти пука че примерно е тъпкан с най-вредните консерванти и не си си направил труда даже да погледнеш етикета. Докато го има малоумието и невежеството винаги ще има "фйенове"
  • #23
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    оххх празнодумци. Едно ще ви кажа . Ако печелехте по 30000лв. на месец ви гарантирам ,че няма да карате Пежо. Бас държа. Набързо ще почнете да харесвате Аудита ,Беемвета и Мерцедеси. Не виждате ли ,че Пежата ги купуват само за фирмаджийски коли .. Напълни се София с баничарки. Просто за тия пари ,такава кола. Наистина е по добре да си вземеш чисто ново 407 вместо катастрофирала БМВ петица 2002г. Но ако имаш възможността да печелиш доста добре, няма да погледнете Пежото ПОВЯРВАЙТЕ ми. То е все едно да кажеш защо ми е 300 кв. апартамент като живея само с жена си!! Но когато можеш да си го позволиш си купуваш големия апартамент и си обурудваш едната стая фитнес , другата солариум и т.н. Апетита идва с яденето е казал народа.
  • #22
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    ДА! Да си фен на дадена марна е просто смешно без значение дали е пежо, ауди и незнам какво. Най- важното е кой производител предлага най-доброто от това което търсиш в МОМЕНТА В КОЙТО ТИ ТРЯБВА. Днес може да е мерцедес, утре може да е форд ПРИМЕРНО. Та за това казвам че УМНИТЕ ХОРА не им пука от марки. Те вземат НАЙ-ДОБРОТО! ВИНАГИ! А разни форумци лалат: "пежо е най-добро", "ауди е върха". Просто всеки производител си има моменти когато е на върха и когато произвежда ***. Последното зависи от много фактори.
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    СФА ( преди 16 години )
    Неможеш да ме обедиш че са здрави коли Пежо Ситроен и още няколко марки имам впечатления и от други сервизи и не е същото нещо но вярно е че всеки си има предпочитания аз лично никога не бих карал Пежо въпреки че все повече повечето нови коли отиват към такъв стандарт на производство да изкара гаранцията и след това да си купиш нова и хората требва хлеб да ядат
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    PSA ( преди 16 години )
    Точно това искам да кажа и аз... всеки си харесва дадена марка, но не значи че другият кара таралясник щото не кара като моята!Коя кола от класа на 308 не трака???Голф,А3,Астра ли коя вози комфортно...айде да бъдем обективни!Да ви кажа един приятел ми разказа за синът на някакъв по-заможен човек от Сърбия...баща му кара Мерцедес, а той рядко кара, но има Застава от старите ;) има и някаква Хонда, така че не винаги парите са фактор!За кой ли път повтарям пожелавам всеки да кара тази кола която мисли, че е "най-добрата"!Феновете на Ауди да карат най-новите аудита, феновете на БМВ да карат най-новите такива,тези на Ситроен най-новите модели...дай боже повече такива хора в България(с честно изкарани пари)!А и да кажа на момчето от СФА;), отиди в сервизите на VW или Mercedes, ще останеш изненадан ;)!!!
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    405Mi16 ( преди 16 години )
    Незнам кви ви са разбиранията на всички и защо се чепкате като некви деца . Който си харесва Ауди,БМВ,Мерцедес , ако ще и Лада,Трабант ще си ги кара. Аз си харесвам Пежо и никой ,колкото и кал и глупости да говори не може да ме разобеди и не го правя ,защото не мога да си позволя някоя друга кола . Всеки си има свой предпочитания , а това че се избирало прочетох по надолу спрямо ...2-3 фактора марка кола са пълни глупости (било детско). Всеки си е фен на дадена марка ,модел и т.н. Фен съм на Audi , Nissan и кво трябва да плюя по всички останали марки ли ? Големи комплексарчета са някой хора и си мислят , че като останалите хора карат различна кола от тяхната марка са пълни кошници и т.н.
  • #18
    0 rate up comment 0 rate down comment
    СФА ( преди 16 години )
    А и до гаранцията не са коли пример 308 отзад тропа та се нетрае при по-голяма дупка имаш чуството че ще испадне задният мост 206 сеадн Made in Iran е такова произведение на китаичета от трети клас по ръчен труд не бях виждал досега сабравят тук там някои части ама не е фатално нали е в гаранция партнери мартнери там подобни 206 старите пък особенн 206 сс те това е купе *** тесно хлопащо с покрив чупещ се по всяко неудобно за вас време Боксер 3 роден от опита какъв опит бе хора тва за нищо не став светкат лампи гасне не пали пукат се глави блокове и то на нови коли под 30 000 км тва нормално ли е ??????
  • #17
    0 rate up comment 0 rate down comment
    СФА ( преди 16 години )
    Кое са коли бе момче Пежо ли малиии много си изостанал нв се заблуждаваите гледам ги всеки ден тия каруци кола е докато и падне гаранцията после господ да ви е на помощ ама и тои ще се поизпоти
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    da vi *ba maikata tupi 6vabikoe e kola be..audito-samo edna i sy6ta macka slagat na vsi4ki audita-vytre za 1 kym 1...ot A3 do A8merkelite-vyzduh pod nalqganeBMW-sa naj-dobriqt izborOpel4eta. golf-4eta nqma da komentiranePSA pravqt koli, a ne karuci