IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И все пак автомобил използващ за гориво вода

Японската фирма Genepax показа в Осака електромобил, който използва за гориво вода.

И все пак автомобил използващ за гориво вода
Както съобщава агенция Reuters, на опитния автомобил е нужен само един литър вода за да се движи един час със скорост 80 км/час. Според информацията дадена от създателите на автомобила, той може да използва каквато и да е вода – дъждовна, речна или дори морска. 


Технологията е наречена Water Energy System (WES). Тя има същата логика както и останалите двигатели с горивни елементи, при които се използва водород за гориво. Главната особеност на системата Genepax е това, че при нея се използва колектор от електроди мембранен тип (MEA), който е произведен от специален материал, способен с помощта на химическа реакция да „раздели” водата на водород и кислород. 

Този процес е аналогичен на технологията за производство на водород чрез реакция между металхидрид и вода. Основната разлика при WES е това, че водорода се извлича от водата за по-продължително време. Освен това за MEA не е нужен специален катализатор, а платина, при това в количество не по-голямо от нужното и за обикновена филтрираща система при бензиновите автомобили. 

При тази система няма нужда от използването на преобразовател на водорода и от водородни резервоари с високо налягане. Именно те са един от основните проблеми пред водородните автомобили. 


Освен пълната липса на вредни отпадъци, двигателят Genepax има много по-дълъг живот. „Двигателят ще продължи да работи дотогава докато разполагате с бутилка вода, за да зареждате от време на време”, казва генералният директор на Genepax Киоси Хирасава (Kiyoshi Hirasawa). 

„Голямото предимство е свързано с това, че за зареждане на акумулаторите не е нужна специална инфраструктура или зарядни станции, както е за повечето съвременни електромобили”, казва той. 

Показаният в Осака автомобил е един единствен екземпляр и създателите му ще го използват за да получат патент за изобретението си. Следващата стъпка на Genepax е да се постигне споразумение за сътрудничество с голям производител на автомобили, за да се намали стойността на технологията за сметка на големия обем на производство. 

От японската фирма не дават подробности колко би могла да струва подобна система.
0 от 500
  • #17
    1 rate up comment 1 rate down comment
    оня по-долу ( преди 16 години )
    Стига сте вярвали на глупости. Закона за запазване на енергията НЕ МОЖЕ да се заобиколи.Не може да вземеш вода, да я разделиш на водород и кислород (!!! само по себе си това е адски енергоемко), да използваш водорода и кислорода и пак да получиш вода.ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. Срещу законите на физиката и химията не се рита.Да не говорим, че ако някой патентова това нещо китайците първи ще го откраднат. Ама то не съществува, защото са пълни глупости това,
  • #16
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Автоманиак ( преди 16 години )
    действително и аз видях как нашия инженер подкара обикновена "Лада" с вода, в която прибави някаква зелена течност. след това обаче нищо повече не се чу нито за този наш сънародник , нито за технологията му, което си е много притеснително. така че - ние сме номер едно , само дето големите не ни дават въздух. Отдавна на петролните милионери да им викаме "Тра-ла-ла! не ни интересувате". Така че това дето го пише 12 е абсолютно вярно , но жалкото е , че нищо не раззбрахме от това чудо - имам предвид - да си караме колите с вода с тая добавка. Много ме е яд!!!...
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    Това наистина го има като новина на Ройтерс.
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    ха ха може и да са нещастници ама поне казват това което са видели или прочели. А ти тъпоглава главо прочети под каква статия си написал тъпотиите си и виж после кой е тъпия. Тази кола е Факт! Ама си толкова *** ,че дори не проумяваш.
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    Ха, хааа...Разни нещастници тук вярват на всякакви тарикати. И се мислят, че много знаят. Открили перпетум мобиле...
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    Прав си за Българина ама явно са ти разказвали а не си го гледал.. Аз обаче го гледах и това бе доста преди годините ,които си описал. Човека си излезе по Всяка неделя може би е било през 1988-1990г. и в една тенджера пълна с вода капна няколко капки от някаква течнос и след това тая вода като и драсна клечката и почна да гори. Както гори спирт. Но този човек изчезна след няколко дни както изчезнаха и всичките му документи и формули. Въпреки ,че тогава се спекулираше ,че Американците са го отвлекли и ликвидирали то мисля ,че днес ясно се вижда ,че Америка страда наравно с останалите държави зависими от петрола. По вероятно изглежда в момента ,че Руснаците са го затрили щото по-това време те си Управляваха страната ни а за Американец би било невероятно трудно. И в момента Русия става богата от скъпия петрол и газта а Америка по бедна. Така ,че по вероятно е Русия ,която е и най-големия приятел на Арабския свят ,които пък не случайно живеят и богатеят,само и единствено от Петрол изглеждат много по вероятен извършител на това деяние. А другите не Арабски доставчици на Петрол като Венецуела мразят САЩ и НАТО но са първи дружки с Путин. И изглежда много по-вероятно да са се наговорили да разбият Западния свят със наркотика без който не могат -Горивото! Като му вдигат постоянно цената. А стово скачат и цените на всички останали продукти- Колко време Европа ще издържи? Да се молим по-скоро да измислят алтернатива а стане ли това Шейховете и Русия ще се огънат и ще паднат на колене.
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Демби ( преди 16 години )
    Абе пич говориш глупости пред всички и се излагаш като кифладжия с универсалните си познания по Химия и физика. Да ти кажа ли няколко факта, щото явно не си на ясно. Такава кола с водороден двигател има, производство е на BMW и единствения официален екземпляр се кара от шефа на Луфтханза, Не е пусната в масово производство въпреки че разработките са още от предо 5 години заради бизнеса на арабите и русия с петрол. Японците просто предлагат по усъвършенствана технология по въпроса.... а всичко тръгна от един българин който в периода на 1993-1997 беше доказал горивните свойства на Водата и направи демонстрация по телевизията....в последствие изчезна мистериозна защото бе убит от ЦРУ. Впрочем има едно фимче и се нарича Великата тайна на водата. може да се на намери още по you tube и други сайтове и торенти та там говорят за неща дето акъла на такива като тоя с мнението Номер 10 не могат да бъдат асимилирани... search in google before asking stupid questions
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    Това пъъъъъъъъъъъъъна глупост. Във водада НЯМА съхранена енергия, че да се използа. Водната молекула е една от най-стабилните молекули именно защото врзките са много ниско енергетични, т.е. трябва много енергия за да се разрушат.Не се ловете на подобни простотии.
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    hhhh ( преди 16 години )
    stranite ot opek nqma d apozvolqt da stane tova ne6to v blizkite 20 godini na4e na4ini ima ili 6te se nameri nqkoi da izmisli.
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    Това е блъф! За да се разложи водата на Водород и кислород трябва повече енергия от получената. Правете си изводите...Ако можеше петролът щеше да е 5 долара, но е 140 в момента!