IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Почина основателят на TVR

Тревор Уилкинсън, основател на независимата британска компания за спортни автомобили TVR, почина в Испания на 85 години.

Почина основателят на TVR


Въпреки че той напуска компанията още през 65-та, влиянието му се усеща до преди няколко години. Фирмата TVR е основана през 1947, а трите букви са адаптирани от първото име на нейния основател TreVoR. Първият произведен автомобил е двуместен роудстер с необичайна за времето си конструкция на шасито, но напълно съответстваща на радикалната натура на Уилкинсън.

През годините TVR сменя собствениците си, като в началото на новия век беше купена от руския олигарх Николай Смоленски. Той имаше амбициозни планове и искаше да продава по 5000 автомобили от тази марка годишно. В крайна сметка не успя и продаде правата и активите на компанията на група американски инвеститори, които към настоящия момент разработват нови модели за Северна Америка.
0 от 500