IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat възражда Topolino

В интервю за немският седмичник Auto Bild, шефът по техническата част на Fiat, Харалд Вестер (Harald Wester) разкрива ключови информации за близките планове на Fiat.

Fiat възражда Topolino

Немецът пое поста на технически директор на Fiat наскоро, като дойде от австрийската фирма Magna Steyr, но преди това кариерата му минава през отделите за развойна дейност на Volkswagen, Audi и Ferrari (до 2002 г.). 

Пред Auto Bild Вестер потвърждава, че заедно с новото поколение на Pandа на пазара ще се появи още един нов модел на още по-малък автомобил. Това ще бъде стратегическия наследник на легендарния някога Fiat Topolino. Той ще бъде ценово достъпен и технически не сложен автомобил, който обаче ще отговаря на всички изисквания за безопасност и ще бъде предназначен главно за пазарите на Европа. 


Новият мини фиат няма да има ретро дизайн, както е при 500. Колата ще предлага четири места и ще бъде на пазара в края на 2009 или началото на 2010 г., т.е.  по същото време когато се очаква и новата Panda. 

Двата автомобила ще използват една и съща платформа. Предварителната информация е, че новият мини модел на Fiat ще бъде с двуцилиндров двигател с обем 900 см3 и мощност около 50 kW. Същият двигател ще има и турбо версия, която ще бъде с мощност около 77 kW. 

Новият автомобил ще отговаря според Вестер на нормите за вредни емисии Euro 5 и Euro 6. 


Освен за тези два модела, Вестер обяснява, че за да намалят общите вредни емисии CO2 от моделите на Fiat , още от тази есен ще бъде въведена системата stop - start в повечето модели на фирмата. За производителите това ще доведе до оскъпяване на всеки модел само от 150 до 180 евро, казва Вестер, а икономиите на гориво при някои модели може да достигнат до 30%, счита той. 

И още нещо интересно, съобщено от Вестер. Според него успехът на малкия Fiat 500 позволява този автомобил да се превърне в отделна марка. Сега се проверяват и възможностите колата да се експортира в САЩ, заявява пред Auto Bild Харалд Вестер.
0 от 500