IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Очертава се силна конкуренция при евтините модели

През следващите години една от големите битки на пазара ще бъде в сегмента на автомобилите с най-ниска цена.

Очертава се силна конкуренция при евтините модели

Там където индийската Tata Nano се появи през януари, сега се целят и Toyota, Ford, GM, Renault-Nissan и вероятно Volkswagen. 

Toyota ще произвежда своя най-евтин модел в Индия, като ще го продава главно на местния пазар, но също и в Китай и Русия, съобщава информационната агенция Reuters. Toyota вече подсигури 343 милиона долара инвестиции за новия завод край Бангалор, където ще се произвежда бъдещия модел. Производството на новия модел, който най-вероятно ще бъде създаден на базата на концепцията iQ, ще започне през 2010 г. 

За разлика от Nano, чиято цена е само 2 500 долара, цената на бъдещата Toyota се очертава да бъде три пъти по-висока. Това подсказва амбиции този модел да бъде продаван и на по-взискателни пазари. Сега от Toyota обаче обмислят създаването на още по-евтин модел с помощта на Daihatsu, фирмата която е част от групата Toyota.

 „Засега е трудно да конкурират цената на Tata Motor, макар в бъдеще да не е изключено Toyota да влезе в пазара на най-евтините автомобили чрез Daihatsu”, казва анализаторът от Okasan Securities Ясуаки Ивамото. 

Най-големият конкурент на Toyota - GM, също разработва свой конкурент на Nano, като прави това съвместно с китайската фирма Wuling Automobile. 

Трябва да е ясно обаче, че когато се говори за евтини модели в Индия се разбира едно, в Европа и САЩ съвършено друго. За да бъде цената на един нов автомобил 2 500 долара (3 150 лева), това означава, че при него липсват общоприети норми за безопасност и оборудване прието за минимално в Европа или САЩ. 

В този смисъл когато фирми като Toyota, Ford или Renault говорят за супер евтин модел, трябва да се разбира автомобил в ценовите рамки на 7 до 10 000 долара (9 000 до 12 000 лева).
0 от 500