IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford Motor продава Jaguar и Land Rover на Tata Motors за 2,65 млрд. долара

Американският концерн Ford Motor Company се е договорил за продажбата на своите подразделения Jaguar и Land Rover с индийската Tata Motors за 2,65 млрд. долара, съобщава РИА Новости, позовавайки се на съобщение на индийския телеканал NDTV Profit.

Ford Motor продава Jaguar и Land Rover на Tata Motors за 2,65 млрд. долара

Договореността е постигната след няколкомесечни сложни преговори. Очаква се официалното споразумение да бъде подписано в Лондон днес.



Огласеното в края на миналата година първоначално предложение на Tata за закупуването на двете престижни марки автомобили възлизаше на 2,05 млрд. долара. Смята се, че за положителния изход на хода на преговорите значение има и фактът, че Tata е уверила профсъюзите, че няма да закрива три завода във Великобритания за производството на Jaguar и Land Rover.

Ford закупи Jaguar за 2,5 млрд. долара през 1989 г., а Land Rover - за 2,75 млрд. долара през 2000 г. За 2006 г. обаче загубите на Ford са достигнали рекорден размер за цялата над 100-годишна история на концерна - 12,6 млрд. долара. Затова през миналата година Ford се принуди да предложи за продажба двете си британски подразделения.

В конкурса за покупката на Jaguar и Land Rover участваха и индийският производител на тежкотоварни камиони Mahindra and Mahindra, както и инвестиционният фонд OneEquity, ръководен от бивш шеф на Ford.

Вижте още бизнес новини.
0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    иве ( преди 16 години )
    Най-после трябва да им дойде акъла,че от тези две марки нищо не става.Никой не иска да ги купува.И защо да го прави.Да купуваш кол,правена от пиян англичанин!?!
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    MadMaxXx ( преди 16 години )
    Абсолютен ужас...Дано тия индийци не развалят тези страхотни марки и не превърнат елегантния ягуар в проскубана котка.