IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW разработва електромобил

BMW възнамерява да разработи изцяло задвижван от електроенергия автомобил за използване в градски условия.

BMW разработва електромобил
На специална пресконференция, за тези намерения на фирмата е съобщил изпълнителният директор на BMW Group Норберт Райтхофер (Norbert Reithofer). Той потвърди че съществува така нареченият "Project i", с който BMW ще създава екологични модели. 


Интересно е, че тези екологични автомобили ще бъдат доста различни на външен вид от сега познатите модели на Баварската фирма. Това предполага, че за тях ще бъде създадена нова марка, която ще бъде четвърта в групата BMW. 

Все пак трябва да уточним, че шефовете на групата все още не са взели окончателно решение по този въпрос. 

Работата над "Project i" става под ръководството на Фридрих Айхинер (Friedrich Eichiner), а Улрих Кранц (Ulrich Kranz), който беше водещ при създаването на Mini, ще бъде шеф на инженерите в групата. 

Самият Фридрих Айхинер не даде никакви подробности за бъдещия модел на групата, но каза, че „електромобилът ще принадлежи към луксозния сегмент и се планира годишно от него да се продават по около 100 хиляди броя”. Айхинер добави, че при разработка на концепцията ще се концентрират върху проблемите на безопасността. 

Възможно е за основа на бъдещия електромобил да послужи скутерът BMW С1, разработен от Bertone специално за Баварската фирма. До края на тази година ще стане ясно какви размери ще има този автомобил, какви акумулатори ще се използват, както и останалите технически характеристики. Когато тези неща бъдат определени, BMW може да потърси и партньори за производството на някои от компонентите, най-вероятно акумулаторите и електродвигателите.
0 от 500